PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern admet certes dificultats a l’hora de tramitar els ERTOs

Benazet afirma que és important arribar al Nadal amb les millor xifres perquè hi haurà interaccions

Per Lídia López

El ministre de Salut, ahir.
El ministre de Salut, ahir. | SFGA / JAVILADOT

L’augment de sol·licituds per acollir-se als ERTO ha provocat un alentiment de la gestió d’aquests. Així ho va reconèixer el ministre Portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, celebrat ahir. La principal causa per a les dificultats del tràmit resideix en l’augment notable de les demandes arran de les restriccions de mobilitat amb els països veïns, que han portat a algunes empreses especialment vinculades al sector del turisme a acollir-se temporalment a la mesura mentre no es recupera l’arribada dels visitants. Tanmateix, el ministre també va apuntar a possibles errades de forma per part dels contractants, especialment localitzades a l’hora de tornar a presentar les demandes. En qualsevol cas, Jover va assegurar que la tercera llei de mesures urgents, aprovada el darrer divendres, ha de servir per cobrir les necessitats fins al juny del 2021, si bé va apuntar que l’Executiu «modularà la resposta» en funció de la situació. Així mateix, preguntat al voltant de la situació dels temporers que van arribar amb una promesa de feina i, per ara, encara no treballen, va declarar que «des del Govern estarem al costat de les persones» i per això, «estem treballant amb entitats com Càritas i la Creu Roja per donar una resposta estructurada conjunta». 

Pendents de l’evolució

En relació amb la possible relaxació de mesures, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va exposar que les dades registrades ahir, situaven el Principat dins del nivell 3 dels cinc que es van establir per fer el seguiment dels indicadors de risc, si bé la majoria de les dades es trobarien en una molt bona situació de cara a una possible evolució pròxima al nivell 2. Els elements que resten d’evolucionar per a fer el canvi són: el manteniment de sostingut de la mitjana diària dels nous casos per sota de 40, la reducció percentual de la positivitat dels tests realitzats, i la rebaixa dels hospitalitzats.

A més, segons el ministre, aquest canvi de fase és indispensable de cara a plantejar una nova ampliació horària dels bars fins a les 21.00 hores, que és el següent pas que vol assolir el sector, apuntant que «és d’hora» per a prendre la decisió, si bé reconeix que es tracta d’una «demanda acceptable».

Aquesta millora progressiva de les dades epidemiològiques també serà molt important de cara a fer front a les festes nadalenques. En aquest sentit, Benazet va emplaçar els mitjans a demà per donar a conèixer el protocol. Però sí que va avançar que, per tal de garantir la millor situació després de les celebracions, on segurament hi haurà una major interacció social i possiblement, un augment dels contagis, s’haurà d’arribar amb les millors dades possibles al Nadal.

Continua el descens

Pel que fa a l’actualització epidemiològica, Benazet va compartir que es mantenia la «discreta tendència a la baixa del nombre de casos al dia», amb 35 nous positius d’un total de 7.162. Els actius es van rebaixar en 50 persones fins als 632, dels quals 19 restaven hospitalitzats: 17 a planta i dos a l’UCI. Finalment, les defuncions no havien variat i seguien en els 78 òbits, i la Ro era de 0,88.

Sobre la població escolar, hi havia cinc aules amb vigilància activa total i 11 de parcial. A més, el ministre també va posar en relleu els més de 2.500 tests que s’havien realitzat al cribratge escolar i que havien permès detectar a nou positius asimptomàtics. Vinculat als tests d’antigen, la reunió del Consell de Ministres va aprovar, a petició de Benazet, la modificació del reglament per tal que també se’l puguin fer persones no residents. En aquest sentit, el titular de Salut va apuntar que no es produirà un efecte crida, pel fet que la mobilitat estigués restringida, i en canvi, es facilitarà una trobada més segura per part de les persones que vinguin per feina o a visitar familiars, per exemple. 

En dubte el desconfinament francès del 15

El comitè sanitari creat per al seguiment de la pandèmia a França es va reunir ahir per estudiar les darreres dades epidemiològiques, i així, ajudar en la decisió que possiblement anunciarà avui el govern gal. Un dels objectius que s’havien marcat de cara al desconfinament era el màxim de 5.000 casos nous per dia, i les últimes xifres no ajuden gaire: es detecten al voltant de 10.000 infectats diàriament. De fet, el darrer dilluns, el primer ministre, Jean Castex, ja va declarar que «la situació continua sent difícil», i per això, «cal pensar com es desconfina». El pla que fins ara tenia el govern incloïa la substitució del confinament per un toc de queda a partir de les 21.00 hores, i permetia la reobertura de cinemes, teatres i museus, la represa de les activitats extraescolars a l’interior, i la finalització del certificat de sortida. Així, una de les opcions seria establir una solució intermèdia de les dues situacions. Tanmateix, el ministre Portaveu, Eric Jover, va anunciar ahir que Andorra Turisme preveu llançar, dins la seva campanya de promoció de final d’any, accions concretes perquè les zones de l’Arieja i els Pirineus Orientals coneguin bé la possibilitat de mobilitat actual. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT