PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La gent gran proposa compartir pis per poder pagar el lloguer

Duró planteja aquesta fórmula perquè les persones que no poden assumir l’arrendament tinguin una alternativa

Per Meritxell Prat, Lara Ribas

El ministre Xavier Espot dirigeix unes paraules al col·lectiu de gent gran, ahir al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.
El ministre Xavier Espot dirigeix unes paraules al col·lectiu de gent gran, ahir al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. | SFGA

El col·lectiu de la gent gran no és cap excepció i també es veu afectat pels problemes d’habitatge que van apareixent dia rere dia. Just ahir la Federació de la Gent Gran, en el marc de la celebració de la seva Assemblea General Ordinària, va denunciar que ha rebut casos de persones que no poden assumir el preu del seu lloguer i va reclamar més mitjans per fer accessible l’habitatge a tothom. «Ens hem trobat amb gent que cobra una pensió de 400 o 500 euros i no pot pagar el pis, sobretot quan pateix un increment del preu del lloguer. A més, si reps 500 euros ja no tens dret a cap tipus d’ajut», va exposar la situació el president del col·lectiu, Simó Duró. 

 

El raonador del ciutadà segueix rebent 4 o 5 visites diàries i ja supera la vuitantena d’expedients

Com que hi ha diverses persones vídues o que viuen soles i cobren una pensió de solidaritat, el president del conjunt d’associacions va proposar com a possible alternativa que «puguin agrupar-se i llogar conjuntament un pis a un preu assequible». Duró va explicar que ja han traslladat aquesta proposta al ministre competent, Xavier Espot, i que ell l’hauria trobada «prou interessant» en un moment en què el Govern està recollint iniciatives per trobar solució al problema de l’habitatge. La Federació de la Gent Gran veu en aquesta fórmula una opció que més enllà de donar resposta al preu dels lloguers abusius serviria perquè el col·lectiu pogués comptar amb la companyia d’altres persones en el seu dia a dia, siguin de la mateixa franja d’edat o més joves. «Hi ha exemples de pisos en què conviuen diferents generacions; s’hauria de facilitar», va apuntar Duró.

Atenció als més vulnerables 

Davant d’un problema que va camí a convertir-se en crònic, Duró va considerar que «cal posar-hi una miqueta de mà perquè hi ha tota una sèrie de persones que no són conscients de la realitat de la gent gran o altres col·lectius vulnerables». De fet, el sector immobiliari està detectant augments desproporcionats del preu de l’arrendament en pisos on viu gent gran. Darrere hi hauria la intenció dels propietaris de fer fora els inquilins perquè estan en apartaments que són vells però espaiosos i d’aquesta manera tenen l’oportunitat de dividir-los i reformar-los per generar nous espais de residència i llogar-los a preus encara més elevats.

Dificultats dels temporers 

Desviant-se del col·lectiu de la gent gran i referint-se a la situació específica dels temporers, Duró va voler treure dramatisme a alguns casos de pisos patera que han transcendit a l’esfera pública en els darrers mesos. «Quan jo tenia un negoci d’hoteleria vint anys enrere, alguns dels meus treballadors vivien a Arinsal i recordo el cas de 15 persones vivint en un mateix pis», va relatar el president de la Federació de la Gent Gran. De tota manera, casos com aquests són els que podrien arribar a fer retrocedir molts dels temporers que han de venir a treballar a les pistes d’esquí aquest hivern i que ja han començat a arribar al Principat.

Investigació en curs 

El raonador del ciutadà, Marc Vila, segueix immers de ple en l’estudi sobre l’habitatge i ahir va confirmar a aquest rotatiu que continua rebent tres o quatre visites diàries davant la dificultat de trobar pis. Des que va posar en marxa la seva investigació a mitjans d’octubre, ja ha obert més de vuitanta expedients. Paral·lelament, però, està mantenint reunions amb diverses autoritats, com el col·lectiu d’agents immobiliaris, els arquitectes, els sindicats, el sector empresarial o les entitats bancàries, entre d’altres. «Estic recaptant una mica el sentiment de tothom», va aclarir Vila tot recordant que la setmana que ve el Principat acull la trobada anual de la Federació Iberoamericana d’Ombudsman, que precisament debatrà sobre la problemàtica de l’habitatge. 

Els comuns cediran les dades de l’impost d’inquilinat per analitzar els preus del mercat

Els mandataris parroquials van anunciar ahir, després de la reunió de cònsols, que cediran les dades de l’impost d’inquilinat, tal com es va proposar des de la comissió nacional d’habitatge, per tal de poder analitzar el preu mitjà dels arrendaments. Segons va explicar David Baró, els comuns facilitaran a la comissió el nombre de mesos, els metres quadrats i el preu que s’haurà pagat per llogar cadascun dels habitatges de cada parròquia. D’aquesta manera es podrà establir, aproximadament, el preu mitjà de cada zona. El cònsol massanenc, però, va ser clar: «Tindrem una fotografia d’un moment donat i concret, però que pot ser útil per ajudar a interpretar la problemàtica». I és que no es podran saber els preus de manera actualitzada ni mes per mes, ja que l’impost es paga només un cop l’any. Conxita Marsol va assenyalar que hi haurà un decalatge. Per exemple, a Andorra la Vella, la declaració corresponent al 2017 es va fer el mes de maig passat. També es distingirà els lloguers de llarga durada dels de curta. Les corporacions no saben quan podran disposar d’aquestes dades, ja que primer han d’eliminar les dades personals de les declaracions per poder complir amb la llei de protecció de dades.

PUBLICITAT
PUBLICITAT