Search
Close this search box.
Lara Ribas

La venda d’obra nova cau més d’un 60% en l’últim trimestre

Filloy alerta que gairebé no s’està construint i que aquesta situació podria perjudicar el mercat dels lloguers

La venda d’obra nova va disminuir un 63,7% en el segon trimestre d’aquest 2018 respecte al de l’any anterior malgrat que el conjunt de béns immobles transmesos va incrementar-se fins a un 31% durant el mateix període, segons reflecteixen les dades que ahir va publicar per segona vegada el Departament d’Estadística. Entre els mesos d’abril i juny, es van arribar a vendre un total de 1.613 béns immobles, 382 més que el mateix trimestre del 2017. Sobretot van créixer les vendes de locals comercials i magatzems, en un 43,8%, seguides de les de terrenys i places d’aparcament i altres tipus de construccions, ambdues amb un increment superior al 34%. L’augment de les transaccions de pisos i edificis, en canvi, va ser més modest, lleugerament per sobre del 25%. 

De tota manera, durant aquest període trimestral, es van vendre molts més béns immobles de segona mà que d’obra nova. Si bé els primers van experimentar un augment de fins al 43,8%, amb un total de 1.560 immobles venuts en aquest segon trimestre, dels segons només van transferir-se un total de 53 unitats. El president de l’Acoda (l’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra), Víctor Filloy, va precisar que «el mercat d’obra nova és menor que el de segona mà», un fet que explica en certa manera que no hi hagi tantes vendes d’aquesta tipologia d’immobles. La cara visible de les empreses de la construcció també va  posar de relleu que gairebé no s’està edificant en l’actualitat, però no va voler entrar a detallar els factors que estan bloquejant la construcció més enllà d’apuntar la falta d’incentius o aspectes legislatius com la llei del sòl. 

Víctor Filloy: «Si no hi ha producte nou al mercat, els pisos pateixen més pressió i els preus segueixen augmentant»

De fet, Filloy va alertar que aquesta situació podria acabar perjudicant encara més el mercat dels pisos de lloguer. «Si no hi ha producte nou al mercat, els pisos actuals pateixen més pressió i, per la simple llei de l’oferta i la demanda, els preus segueixen augmentant», va concretar el president de l’Acoda. En realitat, la demanda d’obra nova ha anat oscil·lant significativament en els últims anys. Si bé al segon trimestre del 2014 va assolir la xifra mínima amb només 35 béns immobles d’aquesta categoria venuts, en el mateix període de l’any següent ja eren 138 i en el del 2016 es van arribar a transferir un total de 621 construccions de nova creació. Pel que fa als béns de segona mà, la seva venda s’ha mantingut a l’alça des del 2010. El segon trimestre del 2013, 2014 i 2015, la xifra va ballar entre les 700 i les 740 unitats; després va ascendir a les 835; i a partir del 2017 ja va superar el miler d’immobles.

Valor econòmic

Malgrat que les transaccions immobiliàries van incrementar-se en un 4,4% del segon trimestre de l’any passat al d’aquest 2018 i en un 9,6% si es té en compte l’acumulat dels darrers dotze mesos, el valor dels béns immobles transmesos va disminuir en un 7,7% d’un període trimestral a l’altre. Per categories, el major descens van experimentar-lo les altres construccions, en un 56%, i els terrenys i les places d’aparcament, en gairebé un 17%. De fet, pel que fa als darrers béns immobles, van viure un boom el segon trimestre del 2015,quan el seu volum econòmic va superar els 250 milions d’euros, però posteriorment va caure per sota dels 50 i amb la lleu recuperació dels últims dos anys amb prou feines ha arribat a superar de nou els 70 milions. L’única categoria que va créixer en valor econòmic va ser la dels pisos, els habitatges unifamiliars i els edificis, que del segon trimestre de l’any passat al d’aquest 2018 la seva venda va passar d’un valor aproximat de 97 milions a gairebé 104,5.

Tot i així, la caiguda va ser molt més accentuada per a la nova obra, ja que el seu valor total va disminuir un 73,6%, dels pràcticament 14,5 milions d’euros a una xifra inferior als 4 milions, mentre que el dels béns immobles de segona mà només va retrocedir un 2,6%, dels poc més de 186 als 181,2 aproximadament. Aquesta tendència a la baixa, però, va iniciar-se després del pic del segon trimestre del 2015, en què el volum econòmic dels darrers immobles havia arribat a assolir els 348 milions d’euros. Pel que fa a la nova construcció, en canvi, el rècord es troba en 37 milions al segon trimestre del 2016. 

Un 20% més de metres quadrats transmesos 

El total de superfície transmesa també va experimentar un increment d’un trimestre a l’altre, concretament del 20,3% i sobretot significatiu pel que fa als terrenys i les places d’aparcament. Concretament, en les vendes de béns de nova construcció, la superfície transmesa d’aquest tipus d’obra durant el segon trimestre del 2018 va ser molt inferior a la del període corresponent de l’any anterior: un 70,5% menys, principalment pel que fa a pisos, habitatges unifamiliars i edificis. En canvi, els metres quadrats d’immobles de segona mà que es van vendre, en canvi, van suposar un 24,2% més respecte al mateix trimestre del 2017.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu