Search
Close this search box.
PUBLICITAT
Victoria Gómez Pérez

Dos de cada 10 llogaters de la Seu d’Urgell treballen a Andorra

Treballadors del Principat creuen la frontera cada dia perquè no poden pagar un pis aquí

L’últim informe de l’Observatori del Centre de Recerca Sociològica (CRES) demostrava que el 24,6% de la població andorrana té com a principal dificultat pagar el preu del lloguer. De fet, segons les mateixes dades, des del 2016 s’ha anat accentuant la preocupació respecte a tots els aspectes de l’habitatge (lloguer, accés i ajudes) i aquest any s’ha disparat amb un augment percentual de gairebé deu punts en només sis mesos. Aquesta problemàtica ha fet que en els últims anys moltes famílies que treballen al Principat hagin optat, per decisió pròpia o per obligació, mudar-se a l’Alt Urgell i actualment ja suposen dos de cada deu arrendataris de la capital urgellenca. «Abans, qui no podia pagar el lloguer a Andorra la Vella o Escaldes-Engordany, optava per traslladar-se a les parròquies més altes, però ara el parc de pisos de tot el país està pràcticament ple», confirmen des d’una immobiliària andorrana consultada. 

 

Lloguers a meitat de preu

El representant de la Gestoria Estañol de la Seu d’Urgell, Èric Obiols, assegura que un 20% de la seva clientela és andorrana o treballa a Andorra,  una xifra que està convençut anirà a l’alça, ja que «cada vegada es nota més que el lloguer a Andorra costa quasi el doble». I és que al centre de la Seu d’Urgell, el preu mitjà per metre quadrat és de cinc euros (fa un parell d’anys era de 3,5 euros), mentre que al Principat un pis de 90 metres quadrats costa 900 euros. Per tant, el lloguer d’un habitatge moblat de dues habitacions és d’entre 425 i 475 euros a la Seu i al voltant de 800 euros aquí. Obiols, però, matisa que el preu final pot arribar a variar molt segons les característiques de cada immoble i assegura que aquesta situació està inflant els preus de tota la comarca urgellenca. 

 

A remolc d’Andorra

Malgrat que els permisos de residència i els temes fiscals espanyols afecten els treballadors del Principat residents a Catalunya, les immobiliàries catalanes asseguren que els abusius preus andorrans els afavoreixen amb escreix, tot i que han d’anar constantment a remolc. «A la Seu no tenim indústries ni fàbriques importants, de manera que la gent va a treballar a Andorra», explica Obiols, i afegeix: «Lògicament, quant a habitatge, si a Andorra hi ha feina, però no prou oferta de lloguer, acaba repercutint a la Seu». Així i tot, els agents immobiliaris urgellencs reconeixen no tenir encara prou oferta com per iniciar una campanya de captació de treballadors andorrans, de manera que es mantenen a la guait de com evoluciona el parc immobiliari de l’altra banda de la frontera. 

Des del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra s’ha reconegut en diverses ocasions que l’augment imparable dels pisos es deu, bàsicament, a l’escassetat d’habitatges buits a les parròquies centrals, el que genera aquest joc d’oferta i demanda desmesurat. 

Comparteix
PUBLICITAT
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
PUBLICITAT
Enquesta
PUBLICITAT

PUBLICITAT

PUBLICITAT
PUBLICITAT

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu