Andorra La Vella
El llindar de cohesió social de les pensions creixerà fins a un 20%
El canvi permetrà que els beneficiaris puguin percebre 1.180 euros en lloc dels 990 actuals
El ministeri d’Afers Socials va presentar ahir el nou pla Tu ets important, que té com a objectiu millorar la qualitat de vida i el benestar de les persones grans. En total es desenvoluparan 21 accions i, segons va destacar el líder de la cartera, Xavier Espot, es preveu que moltes d’elles puguin estar vigents a mitjans de l’any que ve.
Entre les accions es troba la voluntat d’incrementar el Llindar Econòmic de Cohesió Social (LECS) familiar en un 20% per a les persones grans que viuen soles o són vídues i que a banda han de rebre ajuts ocasionals. Fins ara, els ciutadans que percebien ambdues ajudes no podien superar el 100% del LECS, i amb el canvi, podran arribar fins el 120%. Això significa que els beneficiaris podran percebre 1.180 euros en lloc dels 990 que es poden rebre actualment.
Tanmateix, en els casos que els dos cònjuges o parelles percebin la prestació de solidaritat per a la gent gran, s’augmentarà el LECS familiar en un 10%, de manera que se situarà en el 180%. Aquestes dues variacions del LECS es faran de cara a l’any que ve, ja que dependran de la partida pressupostària 2018.
774 beneficiaris / Segons va destacar Espot, actualment hi ha 774 persones que tenen una pensió de solidaritat, i totes elles podran beneficiar-se dels canvis especificats. D’altra banda, es donarà accés directe al 100% de les prestacions sanitàries a tota persona que percep una pensió de solidaritat per a la gent gran i se’ls tramitarà directament el tercer pagador.
Finalment, Espot va assegurar que es revisaran totes les pensions de solidaritat atorgades des del 2009 fins a la data per actualitzar-ne els imports, «ja que el nivell de vida i els sous han canviat» i «ens hem arribat a trobar casos on la pensió no era suficient i les persones grans estaven veritablement en una situació de precarietat».
Altres suports / Tot i això, Espot va especificar que la gent gran «te moltes altres necessitats a banda de les purament econòmiques». Per aquest motiu, el pla contempla altres problemàtiques, com l’habitatge. En aquest sentit, es fomentaran els pisos tutelats.
Actualment, ja n’hi ha un en funcionament que es troba a Ordino i que acull a dues persones. I la previsió es posar-ne quatre més en marxa a Canillo, la Massana i Encamp al llarg d’aquest mes d’octubre, quan s’acabin les obres d’adequació. Cadascun d’aquests nous habitatges podrà acollir entre tres i quatre ciutadans.
Així mateix, es potenciarà el programa Respir, que permet «que una família que té a càrrec una persona gran pugui marxar de vacances tranquil·lament. Ja que la persona gran tindrà l’opció de traslladar-se temporalment a una residència del país», va destacar Espot. El ministre també va puntualitzar que entre el mes de gener i el maig d’aquest any s’han acordat 12 respirs i que de juny a setembre se n’han realitzat 24 més.
A més, es preveuen fer un seguit de tallers i trobades amb la gent gran i altres col·lectius d’altres edats per intercanviar experiències i intentar solucionar els problemes de depressió o sensació de soledat que pateixen algunes persones, sobretot quan passen a l’etapa de jubilació.
Servei de podologia / Una altra mesura que es prendrà, i que segons Espot ha estat molt demanada, és la inclusió del servei de podologia com a servei bàsic per als centres de dia i les residències assistides. A més, amb la voluntat d’anar més enllà, s’ha previst una formació al personal del Servei d’Atenció Domiciliària en pedicura, per tal que puguin assumir aquesta tasca.
Estudis per millorar / D’altra banda, Espot va remarcar que es faran un seguit d’estudis per avaluar quines disposicions del Codi europeu de la seguretat social es poden ratificar i per revisar els requisits exigits per a les pensions de viduïtat.
En aquest marc, es realitzarà una enquesta a les 1.000 persones majors de 80 anys que actualment resideixen al Principat i s’estudiarà quins mecanismes cal posar en marxa per assegurar-los una bona qualitat de vida.