PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

‘M’ho pots dir en català’, l’eslògan de la campanya sobre l’ús de la llengua

L’objectiu és preservar-ne l’ús del català en tots els contextos

Per El Periòdic

La presentació de la nova campanya de Política Lingüística que va tenir lloc ahir.
La presentació de la nova campanya de Política Lingüística que va tenir lloc ahir. | SFG

‘M’ho pots dir en català’ és l’eslògan de la nova campanya del Departament de Política Lingüística per incrementar l’ús social de la llengua oficial. La campanya té com a objectiu preservar-ne l’ús en tots els contextos, més enllà dels formals i institucionals, i interpel·la directament les persones catalanoparlants, però també a qui l’està aprenent.

Durant la presentació de la campanya, la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, va indicar que «som els catalanoparlants els qui hem de facilitar als aprenents de català la pràctica dels seus coneixements de la llengua, ja que quan canviem de llengua durant la conversa o directament la comencem en una de diferent impedim que els nouvinguts puguin practicar els seus coneixements del català».

Aquest fet es reflecteix, segons Bonell, a les enquestes elaborades pel Servei de Política Lingüística, les quals indiquen que el 75% dels que inicien una conversa en català canvien de llengua quan l’interlocutor respon en castellà, però també a les opinions dels aprenents recollides pel professorat dels centres de català i al programa Voluntariat per la llengua.

Esmenes al projecte de Llei/ La presidenta suplent del Partit Socialdemòcrata i consellera general, Susanna Vela, i la consellera general, Judith Salazar, van presentar ahir les esmenes al Projecte de llei de la llengua pròpia i oficial. La primera de les 16 esmenes presentades és que volen que la llengua sigui nacional en comptes de pròpia. Des del PS consideren que tothom que resideixi al país ha de tenir un mínim de coneixement de la llengua. Per aquest motiu, proposen que per a les noves persones que arriben a Andorra se’ls demani un nivell A1 de català i a l’hora de renovar aquest ascendeixi a un A2. Una altra esmena es que el mínim nivell de català també es demani en les empreses de l’àmbit sanitari i social.

PUBLICITAT
PUBLICITAT