Els Jocs Olímpics d’Hivern de Pequín 2022 quedaran per a la història de l’esport andorrà. Mai s’havien obtingut uns resultats com els que s’estan registrant a la localitat xinesa, i és que a la 9a posició que va aconseguir Joan Verdú el passat diumenge en la prova del gegant masculí (sent aquesta la millor marca d’un esportista tricolor en uns Jocs Olímpics d’Hivern), es va sumar la destacada actuació de Cande Moreno en la combinada alpina, on l’esquiadora va acabar en 12a posició, sent així el segon millor registre en la història del país en aquesta competició, i el millor en la disciplina femenina, superant així la 18a posició de Mireia Gutiérrez en esquí alpí, en la supercombinada de Sochi 2014 (Rússia).
Pel que fa a la prova, Moreno va fer el 16è millor temps a la primera baixada, en la modalitat de descens (amb un temps d’1.34.05), i va pujar fins a la 14a millor marca a la segona part, l’eslàlom (1.00.29). La combinació dels dos temps, sumat al fet que moltes participants han quedat eliminades per caigudes o sortides de pista (11 d’un total de 29), va permetre a l’andorrana pujar fins a aquest 12è lloc final, amb una marca total de 2.34.34, a 8.67 de la qual es va alçar com a campiona olímpica de combinada, la suïssa Michelle Gisin. La també suïssa Wendy Holdener es va emportar la medalla de plata (2.26.72) i el bronze va ser per a la italiana Federica Brignone (2.27.52), completant així un podi 100% dels Alps.
Com a nota destacada, i per a acabar d’arrodonir la fita, l’esquiadora de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) va registrar 23.58 punts FIS al descens (DH), la qual cosa millora en gran manera els actuals 46.76 punts FIS (que assolia abans de la cita). «Soc molt autoexigent. Sé que no he fet el meu millor esquí, però estic contenta amb la meva primera cita olímpica», va declarar Moreno una vegada establerta a la vila olímpica, mentre afegia que «també és cert que a vegades se m’oblida d’on vinc. No he tingut uns mesos fàcils pel tema de la lesió a l’esquena, i veient el camí que hem recorregut en el fons estic molt satisfeta de com han anat les coses».
Per la seva part, el director esportiu d’esquí alpí de la FAE, Roger Vidosa, va explicar que «ara mateix comptem amb dues puntes de llança, com són Joan [Verdú] i Cande [Moreno], que estan tenint una temporada rodona i, a més, són joves, pel qual encara ens queda temps per gaudir d’ells». El mandatari de la federació també va voler ser clar en afirmar que «tenint en compte la situació en la qual ens trobem, Andorra ha de poder buscar el fet d’obtenir un diploma olímpic».
Finalment, va ser l’entrenador de Moreno, Dejan Poljansek, qui va voler donar l’enhorabona a la seva esportista, i va assenyalar que «Cande [Moreno] ha realitzat una molt bona posada en escena, que deixa entreveure el gran potencial que té», tot i destacar que «encara ens queda feina al davant, però anem pel bon camí».
Ara, Moreno torna a Andorra per descansar al voltant de tres dies, per a tornar poc després, el pròxim dia 22, a agafar un vol que la portarà a Suïssa per a afrontar dues curses de la Copa del Món. Tanmateix, la ment de l’andorrana se situa també en les finals de copa que tindran lloc a Andorra.
Les decles
Cande Moreno – Esquiadora d’alpí
«Soc molt autoexigent. Sé que no he fet el meu millor esquí, però estic contenta amb la meva primera cita olímpica»
Roger Vidosa – Director esportiu de la FAE
«Tenint en compte la situació en la qual ens trobem, Andorra ha de poder buscar el fet d’obtenir un diploma olímpic»
Dejan Poljansek – Entrenador de Cande Moreno
«Cande [Moreno] ha realitzat una molt bona posada en escena, que deixa entreveure el gran potencial que té»
TOP FITES
1 – Joan Verdú: 9è al gegant de Pequín 2022
2 – Cande Moreno: 12a a la combinada de Pequín 2022
3 – Mireia ‘Mimi’ Gutiérrez: 18a en la supercombinada de Sochi 2014