Search
Close this search box.

Quilòmetres amb els braços

Albert Llovera cedeix una ‘handbike’ i material esportiu a la Fadea

L’esport és obert a tothom. Sense distincions. Tenir alguna discapacitat no és motiu per quedar-se a casa. I això ho tenen molt clar a la Federació Andorrana d’Esports Adaptats (Fadea), que porta anys treballant per evitar en aquest sentit qualsevol tipus d’exclusió i mostrant la rellevància que suposa en el desenvolupament personal i social de la persona que el practica.
 
Albert Llovera és dels que s’implica en el projecte de l’ens i dóna un cop de mà. Cedeix una handbike i material esportiu per a que la Fadea pugui comptar amb més recursos per a la seva quarantena de federats. «Cada vegada tenim més material i que més gent pugui ser en la mateixa sessió», indica Carlos de Jesús, director tècnic de la Fadea, ja que «portem anys creixent en federats» i les bicicletes es poden adaptar per a diferents discapacitats, tant motora, com intel·lectual o sensorial. És donar la possibilitat a tothom: «Intentem fer esport a la vegada que gaudir».
 
La Fadea compta amb tres handbikes. Aquesta és la segona cedeix Llovera. L’acció la realitza per a que «la gent que té alguna discapacitat pugui fer esport a l’aire lliure», exposa el pilot de ral·lis. La tecnologia també progressa per «fer els esports més actuals» i segueix un camí «progressiu tant a nivell de bicicleta com de natació o esquí».
 
Com a usuari, Xavi Fernández agraeix que hi hagi «gent que dóna suport a l’esport per a discapacitats», perquè «el material és molt car i a vegades no pots pel cost econòmic». La bicicleta donada per Llovera té un cost de 3.000 euros, però les de competició poden arribar a superar els 7.000 €. Aquests preus fa que no siguin asumibles per totes les butxaques, el que tanca portes a molta gent per a fer esport. Els fabricantsveuen mercat en aquest sector. Introdueixen nous materials i disseny, i «hi ha una evolució constant. S’està perfeccionant cada vegada més. Hi ha una lluita de marques».
 
Fernández és competidor i la seva fita actual és clasificar-se per disputar els Jocs Paralímpics de rio de Janeiro de l’any vinent. El proper mes prendrà part als Campionats d’Espanya i en els pròxims mesos en proves de la Copa d’Espanya. El 2016 també vol ser en alguna de l’Europeu. A nivel espanyol confía en «ser dins els 10 millors de la meva categoria», l’H3, ja que «he millorat material. És més lleuger».
 
Per assolir l’objectiu s’exercita quatre dies a la setmana. Fer-ho a Andorra, per l’orografia i el temps és més complicat, i baixar a l’Alt Urgell «serveix perquè és més pla i pots fer més quilòmetres». A diferencia d’un ciclista, sortir a la carretera per entrenar comporta el seu perill, perquè van arran de terra i només una petita banderola indica la seva posició. Això sense comptar que són a l’alçada dels tubs d’escapament. Cada cop que surt amb la seva handbike «fa molt respecte. Estàs molt a vall. La bicicleta és més visible, és molt perillós», admet.
Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
ACB

Bàsquet Girona

85

MoraBanc Andorra

98

MoraBanc Andorra

89

Unicaja de Màlaga

106

MoraBanc Andorra

71

UCAM Múrcia

83

Primera RFEF

Gimnástica Segoviana

3

FC Andorra

2

FC Andorra

1

Unionistas

1

Nàstic

1

FC Andorra

1

Lliga Multisegur

FC Pas de la Casa

1

UE Santa Coloma

2

Penya Encarnada

0

Ranger's FC

0

Inter Club Escaldes

0

Atlètic Club Escaldes

0

FC Ordino

0

FC Santa Coloma

1

The Boss FS la Massana

5

Nóbrega Constructora CF Esperança

0

Notícies relacionades
Publicitat
Entrevistes esportives
Nedador
Jugador de la selecció de futbol sala
Pilot de motociclisme
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu