La Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM) va presentar ahir la catorzena edició de la Piolets Park & Spa Copa d’Andorra d’esquí de muntanya i té clar la consigna a seguir aquesta temporada d’hivern. «Tenim l’entorn per aconseguir fer del nostre circuit la referència a nivell del Pirineus i per això cal fer un pas important en l’organització», va assegurar el president, Jaume Esteve.
Les millores per potenciar la qualitat de la Copa 2015-2016 es basaran principalment en l’arbitratge i en el cronometratge. A nivell de jutges, hi haurà un per cada una de les set proves, amb la intenció de que els corredors respectin el reglament en les inscripcions, el control del material, la competició en sí o les classificacions. La FAM promourà un curs limitat a vuit places –ja cobertes– durant aquest mes, per tal de formar els àrbitres. «Cal tenir una base de coneixements i consistirà en dues sessions teòriques i dues pràctiques», va explicar el director tècnic de l’ens federatiu, Carlo Ferrari, que per a la primera cita, datada per al cap de setmana vinent, farà ell d’àrbitre. «A partir de la segona cita, la Tomba, ja tindrem un altre nou», va afegir.
L’altre aspecte que donarà qualitat a la Copa d’Andorra serà el sistema de cronometratge: «Unificarem el sistema i el controlarem només nosaltres, perquè no hi hagi dubtes», va detallar Esteve. I no només serà per guanyar credibilitat, sinó també perquè les classificacions, tant de la prova en qüestió com de la general, es puguin tenir actualitzades gairebé al moment.
SET PROVES, PUNTUEN CINC / El circuit d’aquesta temporada ha suprimit respecte de la passada la Traça Muga que organitza la Unió Excursionista Urgellenca i per tant passa a ser de set enlloc de vuit, tot i que no es varia les que puntuen, que seran cinc. Aquestes són la crono del Pas, que donarà el tret de sortida el pròxim dissabte. Seran 420 metres d’ascensió i es preveuen entre 80 i 100 inscrits. El circuit continuarà amb la Tomba la Coma –prevista per al passat 21 de novembre però ajornada al 10 de gener per falta de neu, les mundialistes Font Blanca individual –també vàlida per al Nacional– i vertical, la Tres Fronteres, la Serrera i la crono de Grandvalira.
Cada corredor podrà descartar els dos pitjors resultats. «Mantenim el número de curses perquè en quatre mesos i tenint en compte que també n’hi ha de puntuables per al Català, l’Espanyol i la Copa del Món i no seria bo fer solapar les nostres curses amb les d’altres calendaris», va explicar-se Ferrari. Tampoc no s’han plantejat dividir les proves per disciplines individual i vertical. «Ens quedem amb l’overall, que premia al més complert», va argumentar el director tècnic, qui va deixar clar que realitzar canvis en aquest aspecte seria un risc: «Necessitaríem almenys tres proves en cada disciplina i és cert que podríem fer-ho, però això suposaria també ampliar les proves del circuit i també dividir el número de participants».