Al voltant de l’any 1986, Andorra va experimentar un canvi, tant en l’àmbit social com esportiu. Però encara no ho sabia. L’arribada de Xavi Herver al Principat va significar un punt de partida pel que fa a l’evolució del karate al país, tot i que no va ser fins uns anys després quan aquesta idea, de voler transmetre amb aquest esport uns valors, una disciplina i, al cap i a la fi, traspassar la línia més enllà del purament esportiu, es va fer realitat.
Provinent de Barcelona, Herver assegura que Andorra «sempre m’ha fascinat», i ara pot veure com la feina feta, juntament amb moltes altres persones que envolten el món del karate, dona els seus fruits. El Club Karate Fudo-Shin va ser el primer que va veure la llum, dins de la franquícia Karate Xavi Andorra, ara fa 25 anys, però no quedaria sol. Al darrere van venir projectes com el club d’Ordino i el de la Massana. A més, en l’àmbit de la Federació Andorrana de Karate (FAndKarate), que encapçala Herver, es compta també amb clubs d’entrenament a Canillo, Encamp, i «estem veient si podem incorporar algú a Sant Julià, per intentar tenir representació a cada parròquia».
Un creixement exponencial que ha anat acompanyat del caliu de la gent. Ara, Herver recorda amb estima els primers moments d’aquests 25 anys de recorregut del karate a Andorra, i el que finalment queda és «el reconeixement de la gent, que ha vist que realment eduquem a través de l’esport. No només realitzem una activitat esportiva, sinó que el component d’art marcial que té el karate fa que nosaltres inculquem una sèrie de valors que defensem i defensarem per sempre». L’educació a través de l’esport s’ha consolidat com la punta de llança del Karate Xavi Andorra, i ha resultat ser una part molt important també per a les famílies. «No hem arribat, de moment, a tenir tres generacions, però sí que hi ha pares, que ja entrenaven amb nosaltres fa anys, que porten als seus fills. Que tinguin aquests bons records, sensacions i aquesta estima és el que ens dona vida, més enllà de les medalles, copes o campionats que puguem tenir».
Els sentiments no semblen, únicament, acompanyar a veterans o més joves que han estat o estan vinculats al karate andorrà. El despatx on treballa Herver, contava, a casa seva, està replet d’imatges d’aquests 25 anys de vivències. «Aquestes parets no es pintaran mai», diu somrient mentre recorda alguns dels instants immortalitzats inclosos en aquest espai.
A la pregunta sobre la vida que pugui tenir aquest projecte, Herver no té cap dubte: «es com si em preguntessin si m’agradaria viure més de 100 anys». Ell ha tingut la sort de tenir els seus fills al costat, sobretot a la seva filla, Sandra Herver, qui és una de les esportistes andorranes més destacades i, a més, la mà dreta d’Herver a l’hora de dirigir clubs i federació. Ara bé, diu, «mai l’obligaré a continuar un camí que no vulgui. La feina està feta, estem bé, hem pogut gaudir d’aquest trajecte i estem orgullosos de seguir aportant el nostre granet de sorra».
El doble aniversari, amb el 25è del Club Karate Fudo-Shin i el 10è del Club Karate Xavi Herver d’Ordino, ha significat el fet d’intensificar un calendari que, per si, ja es troba replet. El Karate Xavi Andorra organitzarà durant tot aquest 2022 una sèrie d’activitats relacionades amb l’activitat que desenvolupen, i les quals, tots els ingressos que s’obtinguin, aniran destinats a diferents causes benèfiques. Per començar, aquest dissabte tindrà lloc una MasterClass solidària de Body Combat, a partir de les 12.00 hores fins a les 13.00 hores a la plaça de l’antiga oficina de turisme d’Ordino. Una activitat per a tota la família i que té com a objectiu passar una bona estona i aprendre amb bona companyia.
El calendari
Classe Body Combat
- Dissabte 21 a les 12.00 hores
Impartida per Xavi Herver, apta per a tota la familia a l’antiga plaça de l’oficina de turisme d’Ordino.
Xavi Andorra Karate Cup
- Del 16 al 19 de juny
Campionat que comptarà amb equips de Portugal, Espanya, França i Andorra. Categoria infantil fins a sènior. Kata i Kumite.