Les negociacions per Ràdio Andorra es van allargar com un serial, però finalment van arribar a bon port, gràcies al bon veïnatge amb Espanya, i es va posar fi a quasi tres dècades de litigi per la propietat de l’edifici, que havia estat donat a l’Estat espanyol.
El conveni es va firmar amb la voluntat de reforçar les excel·lents relacions d’amistat, bon veïnatge i cooperació i considerant que la població del Principat ha atribuït de manera contínua a Ràdio Andorra un gran valor simbòlic i que l’edifici reuneix, a més, un valor arquitectònic indubtable. El preàmbul de l’articulat també hi afegeix que totes dues parts són «conscients que el seu progressiu deteriorament amenaça de destruir aquest valor arquitectònic i històric», de manera que les parts contractants es comprometen, tal com es va afirmar, a destinar l’edifici en un futur a «una activitat de tipus cultural». Pel que fa al contingut legal del document, el text es distribueix en sis articles, el primer dels quals indica com Espanya cedeix «en plena propietat al Principat els béns immobles, mobles i instal·lacions, així com «la totalitat dels seus drets i obligacions, inclosos els litigis pendents el juny del 2008 –2.541.000 euros– conseqüència d’una transmissió, Andorra «es compromet a abonar a Espanya el 50% de les plusvàlues». Tot això amb una clàusula de «resolució de controvèrsies» on s’assenyala que possibles conflictes entre els països firmants «es resoldran mitjançant negociacions diplomàtiques.
Superades les traves borocràtiques, el futur d’aquest històric edifici passa per donar-li un ús que sigui d’interès per a la ciutadania i, en cap cas, que beneficiï a un projecte privat. S’ha parlat molt de què ha d’albergar l’interior de Ràdio Andorra. Ateses les declaracions d’ahir de la Secretària d’Estat de Cultura, Clara Vives, Ràdio Andorra no es convertirà en un museu. Queda doncs descartat el projecte que sempre ha estat present de fer un museu de la ràdio a l’edifici encampadà. La secretària, en canvi, veu amb més grat la possibilitat de convertir l’edifici en la seu d’ATV, deixant una part de l’interior visitable per als ciutadans i turistes. L’edifici és tot un símbol a Andorra, i ja ha transcorregut massa temps sense que se li doni una utilitat. Ja se sap que hi ha estretors pressupostàries, però abans de fer la inversió necessària s’ha de definir de forma clara en què es convertirà en un futur Ràdio Andorra. No sempre es disposa d’un edifici d’aquestes característiques i d’un valor històric i, per tant, després de tant esforç per recuperar la propietat, és hora de fer-ne ús.
Per a més informació consulti l’edició en paper.