Search
Close this search box.

Primera reunió Estat-comuns

  • LA CIMERA VE PRECEDIDA PER LA POLÈMICA REUNIÓ DE CÒNSOLS

EDITORIAL

Avui es durà a terme la primera reunió entre el Govern i els cònsols majors de les set par- ròquies per tractar sobre el finançament comunal, el sistema de transferències existent i la redefinició de les distribucions competencials de les administracions locals.

No obstant això, aquesta reunió vindrà precedida per un conjunt de situacions i declaracions que, com a mínim, han fomentat un ambient enrarit previ a la cimera que òbviament no és el millor camí per encarar trobades de gran calat. El caldo de cultiu l’ha propiciat la ja polèmica reunió de cònsols, el paper i la dimensió de la qual suscita moltes divergències inclús entre membres de partits del mateix color. La primera prova d’aquestes diferències es va viure en el darrer comitè directiu del PS; després, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va assenyalar que caldria regular per llei aquesta reunió, abans-d’ahir el conseller de l’oposició al Comú d’Escaldes, Francesc Casals, va amenaçar en dimitir si el cònsol no consensua prèviament els acords que s’han de prendre en aquestes trobades i ahir va arribar la reacció dels afectats: els cònsols. En aquest sentit, d’una banda, el cònsol major de Canillo, Enric Casadevall, va assegurar que “el que molesta de les reunions de cònsols és que els actuals mandataris tenen un pes polític superior” a d’altres cònsols anteriors, fent referència al fet que molts d’ells ja acumulen diversos mandats, han estat ministres o consellers generals i participen habitualment en l’opinió pública del país. De la seva banda, el cònsol major d’Encamp, Miquel Alís, va recordar que les reunions de cònsols són anteriors a la Constitució i va deixar ben clar que “existeixen i existiran sempre”.

Per ser més concrets, Casadevall va explicar que des de l’Executiu les reunions de cònsols “no s’han vist mai bé”, però la diferència és que mentre els governs liberals es limitaven a callar, ara des del PS “no els agrada i no sé per què”. Per tant, Casadevall recomana a les veus contràries que es llegeixin la Constitució i la Carta Europea de l’Autonomia Local, “i que es dediquin a fer la seva feina”. El cònsol tampoc no creu que s’hagin de regular les reunions de cònsols perquè és del parer que les trobades no es regulen, “perquè la gent es reuneix quan vol”.

Si be tenim la sensació que en aquest debat el seu nucli central es fonamenta en qüestions de matisos i de manera que entenem que es poden solucionar i arribar a una entesa, insistim que aquestes diferències prèvies malmeten l’ambient serè amb el qual s’hauria d’enfocar la reunió d’avui. Amb tot, confiem que aquesta cimera sigui el principi d’una nova relació Estat-comuns que ens ha de beneficiar a tots.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Altres Editorials
Comparteix
Últimes notícies
Articles d'opinió
Jordi Castellet i Sala
Fabiola Sofia Masegosa
Publicitat
Enquesta
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu