Els comuns argumenten que el projecte de llei de bases de l’ordenament tributari que va entrar a tràmit parlamentari l’agost passat canvia tot el sistema d’execució de tributs i que els costarà molt poder-s’hi adaptar, per la qual cosa demanen una moratòria d’un any al Govern. Es tracta d’una llei densa però necessària després de la revolució que ha patit aquest país en matèria fiscal, i que substitueix la llei del 1996 que poc té a veure amb la realitat tributària.
Com bé es diu en l’exposició de motius del projecte de llei el Principat està vivint una gran reforma fiscal amb l’aparició de noves figures de caràcter directe i naturalesa personal, quina existència resulta imprescindible en l’actual escenari de globalització econòmica i on Andorra busca el seu espai amb la clara voluntat de transmetre confiança i transparència. La norma consolida la garantia dels administrats i alhora reforça els mecanismes per optimitzar la recaptació d’impostos.
La futura llei afecta de ple als comuns. El reordenament els atorga la facultat de gestionar noves figures impositives, la qual cosa suposa una feina complementaria per a la qual demanen un període d’adaptació. Però opinen que suposa un «canvi total del concepte de fiscalitat que tenim actualment», ja que es modifiquen els procediments de gestió, inspecció i recaptació de tots els impostos i tributs. Parlant de forma més clara, les corporacions no s’hi troben encara preparades per donar resposta a les exigències que planteja la nova norma, i proposen la creació d’una agència tributària comunal mancomunada que gestioni tots els interessos dels comuns, entre ells l’embargament en casos d’impagaments. S’entén el neguit dels comuns, però l’adaptació ha de ser ràpida perquè és el que necessita el país i per no confondre el ciutadà en un assumpte tant complicat.
Per a més informació consulti l’edició en paper.