Search
Close this search box.

Millor prevenir que haver de reprimir

L’opinió del diari s’expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

La delinqüència juvenil ha augmentat. Així ho demostren les xifres presentades ahir pel fiscal general, Alfons Alberca, en el discurs que va pronunciar amb motiu de la inauguració de l’any judicial 2011-2012. Tot i que això ja escapa de les seves competències, Alberca va esbossar algunes de les línies mestres per tractar aquest fenomen: monitorització i, per tant, seguiment de l’evolució dels procediments de menors, adopció de mesures preventives –molt especialment, formació sobre les conseqüències jurídiques i sobre la salut del consum de drogues– i revisió de la normativa aplicable en aquests casos.

Prevenció. Aquest és un dels conceptes que el fiscal general va mencionar no només amb relació als menors, sinó també davant de l’augment del nombre de morts en accidents de trànsit com a conseqüència d’infraccions per imprudència greu.

En aquest àmbit, el ministre de Justícia i Interior, Marc Vila, va assegurar que hi ha la voluntat d’asseure’s amb la direcció del cos de Policia i analitzar si hi ha «punts negres» a la xarxa viària.

És certament positiu que, des de la Justícia, es posi l’accent en les mesures preventives. Igual que en l’àmbit de la salut, sempre és millor prevenir que haver de curar. En aquest cas, és millor prevenir que no pas haver de reprimir.

D’altra banda, l’acte d’inauguració de l’any judicial va evidenciar que hi ha tot un seguit de qüestions que s’arrosseguen: el codi de procediment civil, la normativa que reguli la tasca dels huissiers –que previsiblement entrarà a tràmit parlamentari properament i podria aplicar-se efectivament durant l’any vinent–, la manca d’una llei de la carrera judicial…

Lluís Montanya, en la seva darrera compareixença com a president del Consell Superior de la Justícia, va insistir que la figura de l’huissier –executor privat de sentències civils i administratives– ha de permetre agilitzar aquestes execucions: «Una Justícia que no és àgil no és Justícia».

En aquest sentit, la informatització de la Justícia andorrana també seria un gran avenç de cara a aquesta agilització dels procediments. Ara bé, Montanya va acabar amb una dosi de realisme: «Tot està a punt per a aquesta informatització. El problema és que no hi ha pressupost».

La crisi afecta a tots els àmbits i, malauradament, la Justícia també en pateix les conseqüències.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Altres Editorials
Comparteix
Últimes notícies
Articles d'opinió
Marian Fernández
Publicitat
Enquesta
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu