El percentatge de joves espanyols que ni estudien ni treballen fins a 29 anys s’eleva al 21,1% i només és superat entre els grans països europeus per Itàlia (22,7%). A Alemanya és menys de la meitat (9,7%) i a Holanda es limita al 5,5%.
Davant d’aquesta situació i l’alarmant nivell d’atur juvenil, que a Espanya ja s’acosta al 56% per als joves de menys de 25 anys, la Comissió Europea ha proposat als governs dels Vint-i-set que ofereixin uns programes de formació, pràctiques o aprenentatge a tots els joves en el termini de quatre mesos quan finalitzin els seus estudis o al perdre la seva última feina.
La proposta es basa en els models d’Àustria i els països escandinaus. L’objectiu és garantir que cada jove rep una bona oferta d’ocupació, una educació continuada, un programa de formació o un contracte d’aprenentatge al finalitzar els seus estudis o quedar-se a l’atur. El cost global d’establir aquests mecanismes equivaldria al 0,45% del PIB de l’eurozona, és a dir uns 21.000 milions, però és menys d’una tercera part del cost de tenir aquests joves aturats, segons la Comissió Europea.
Andorra no està al marge de la problemàtica dels ni-ni, aquells joves que ni estudien ni treballen, fruit del boom econòmic que els va fer decantar per una bona nòmina en comptes d’una formació de futur, i que ara han quedat descol·locats dins d’aquesta tempesta econòmica. El servei de Joventut del Comú d’Andorra la Vella ha presentat un Pla Local de Joventut pels propers tres anys, que té per objectiu fomentar la proactivitat entre els joves, el treball en xarxa i com a novetat, es realitzarà un projecte específic per als joves que ni estudien ni treballen, que es coneixen com la generació ni-ni. A l’agost del 2012 un 19,3% dels inscrits al Servei d’Ocupació eren menors de 25 anys. Si augmentem l’edat fins al 39 anys la xifra es dispara fins al 50%. S’ha detectat que en els últims dos anys la xifra s’ha doblat, al juny del 2011 hi havia 373 joves en recerca de feina (fins als 39 anys) i al juny del 2012 hi havia 613 joves (fins als 39 anys). Seria bo doncs impulsar plans per incentivar l’activitat entre els joves, no només a nivell local, sinó a nivell de país.
Per a més informació consulti l’edició en paper.