Europa es llevava ahir al matí amb la notícia que la primera gran entrega de vacunes de Pfizer es retardava un dia. Segons va informar la mateixa farmacèutica el fet es devia a un problema logístic en el procés de càrrega i enviament de la planta de Bèlgica, la central des de la qual es distribueixen els antídots arreu del continent. Vuit països, entre els quals Espanya, es veien perjudicats amb aquesta demora, tot i que el ministre de Sanitat del país veí del sud, Salvador Illa, li va restar importància, ja que es tracta d’una «incidència menor».
Paral·lelament, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, anunciava que la vacunació al Principat començarà la primera setmana del 2021, si bé estava previst que es realitzés abans d’acabar l’any. En aquest cas, Benazet va atribuir l’ajornament a la «minsa» quantitat de vacunes que diumenge passat es van començar a repartir entre els diferents països de la Unió Europea (UE). I és que proporcionalment i en comparació amb Catalunya, a Andorra li tocarien 19 vacunes, una xifra massa petita i sens dubte gens rendible tenint en compte la complexitat del transport.
Tot i que el ministre no va poder concretar el nombre de vacunes exacte que arribarà al Principat, va assegurar que serà «suficient» per cobrir el principal col·lectiu que, com a la resta del nostre entorn, serà el format pels residents i els professionals dels centres sociosanitaris. Amb aquestes previsions, la voluntat de l’Executiu és arribar a la primavera del 2021 amb el 60% de la població vacunada, fet que reduiria considerablement la capacitat de contagi del virus al país.
D’altra banda, i després del perillós advertiment que va fer diumenge el conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, ahir Catalunya va confirmar que manté les restriccions de mobilitat actuals fins a la nit de Cap d’Any, sense afegir-ne de més dures i, per tant, més perjudicials per a Andorra.