Search
Close this search box.

La nacionalitat, un primer pas

  • SERIA DESITJABLE QUE EL DEBAT S’ENCARÉS DE FORMA DESAPASSIONADA

L’opinió del diari només s’expressa a l’editorial.

El Grup Socialdemòcrata va presentar ahir la proposició de llei de modificació de la Llei qualificada de la nacionalitat. El principal canvi que proposen els socialdemòcrates, en consonància amb el programa electoral, és la reducció del termini d’adquisició de la nacionalitat per naturalització. Si el PS assoleix el seu objectiu, els anys de residència per aconseguir la nacionalitat passarien de 20 a 15.

No podem sinó saludar una iniciativa com aquesta, no només perquè és una conseqüència lògica de l’aplicació del programa electoral de la força política que va guanyar les eleccions i que té la responsabilitat de governar, sinó perquè, a més, és una mesura que permetrà avançar cap a una major normalitat. En el debat de la nacionalitat s’hi barregen sovint qüestions identitàries; és lògic i normal, ja que la identitat nacional és un dret tan fonamental com qualsevol altre. No obstant això, seria desitjable enfocar aquest debat des d’una perspectiva més desapassionada.

La nacionalitat és també, més enllà d’aspectes identitaris que no s’han de menystenir, una qüestió administrativa. En aquest sentit, no és convenient que una part important de les persones que resideixen en un territori no ostentin la nacionalitat d’aquell territori. Per tant, totes les mesures encaminades a retallar distàncies entre els habitants i els nacionals seran sempre benvingudes.

Amb tot, les dades que la presentació de la proposició de llei del PS ha posat damunt la taula, també evidencien fins a quin punt ja s’ha avançat en l’extensió de la nacionalitat andorrana. Davant la cantarella, desinformada i interessada, que diu que al Principat només vota un 20% de la població, les dades comencen a estar clares: Dels majors de 18 anys –els menors de 18 anys no voten a cap país de l’Europa occidental– no té dret a vot un 58% de la població. A més, si aquesta magnitud es calcula tenint en compte el cens real i no el cens artificialment engreixat que ha estat oficial fins ara, el percentatge es redueix fins el 52%. Queda camí per recórrer, però si es vol fer justícia s’hauria de dir que a Andorra vota la meitat de la població major d’edat.

En aquest sentit, la proposició de llei dels socialdemòcrates és, com ahir van Francesc Rodríguez i Mariona González, un primer pas. L’objectiu final és la reducció del termini d’adquisició de la nacionalitat fins als 10 anys de residència. Així figura a les recomanacions del Consell d’Europa. La nacionalitat andorrana sempre haurà de ser objecte d’una major protecció i, per tant, es bo deixar els terminis a la franja alta de les recomanacions internacionals, però no al doble. Són coses com aquestes les que separen la particularitat de l’anormalitat.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Altres Editorials
Comparteix
Últimes notícies
Articles d'opinió
Jordi Castellet i Sala
Fabiola Sofia Masegosa
Publicitat
Enquesta
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu