- ES VALORA EL GEST, PERÒ TOTHOM HAURIA VOLGUT UNA VISITA MÉS ÀMPLIA
EDITORIAL
No es pot amagar que la visita, aquest dijous vinent, del copríncep francès, Nicolas Sarkozy, ha suscitat crítiques per part d’un sector de la població i també d’alguns polítics, que no amaguen el seu malestar per les declaracions que, en qualitat de president de la República Francesa, va fer durant una entrevista televisiva, que va desencadenar tota la polèmica entorn de la consideració d’Andorra com a paradís fiscal i la pressió posterior perquè s’acceleressin els canvis que permetessin l’intercanvi d’informació fiscal, projectant una mala imatge del país, segons alguns dirigents polítics.
En un gest que va sorprendre tothom, el copríncep va utilitzar la paraula abdicar per deixar clares les seves intencions, de manera que tota aquesta pressió externa va tenir una continuïtat internament que va forçar el llavors candidat del PLA a les eleccions i cap de Govern en funcions, Albert Pintat, a renunciar al lideratge a la candidatura i, segons va explicar ell mateix, a centrar-se exclusivament a conduir les negociacions amb el president francès, signant al març del 2009 l’anomenada Declaració de París, per la qual Andorra es va comprometre a aixecar el secret bancari. Ningú dubta, tampoc, que els paradisos fiscals estaven al centre de la diana i que la pressió internacional hauria existit igual sense les paraules de Sarkozy.
Un altre element de discòrdia és aquesta visita llampec per a molts, de tres hores, en què el contacte amb els ciutadans es limitarà a un discurs a la plaça del Poble, que per cert és una de les preocupacions dels serveis del copríncep francès, que confien en una resposta important per part de la població.
Alguns d’aquestes consideracions que, repetim, són compartides per un sector dels ciutadans, són les que han portat els dos cònsols d’Ordino a rebutjar participar en l’acte de Sarkozy, en considerar injust el tracte que va rebre Andorra per part del copríncep francès, una figura que consideren que hauria de defensar els interessos del Principat.
L’absència dels representants ordinencs és legítima, però haurien de valorar si aquesta decisió és compartida o no per la majoria de ciutadans de la parròquia, i si políticament és correcte. Veritablement tothom hauria desitjat una estada més àmplia, amb visites a les parròquies, que les tres hores de fugaç itinerari. Tanmateix, també s’ha de valorar el gest de Sarkozy com la voluntat d’expressar el seu suport als canvis iniciats i el desig de deixar enrere aquesta darrera etapa d’asprors produïda pel conflicte dels paradisos fiscals, que Andorra ha sabut superar amb nota, i que París ha avalat de manera explicita, encara que sigui de forma ràpida.
Per a més informació consulti l’edició en paper.