El Govern començarà dilluns que ve les reunions de poble sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea. En total té previst organitzar fins a 11 trobades, una a cada parròquia més una vuitena al Pas de la Casa, i dues internacionals a Barcelona i Tolosa. També en faran una en streaming per tal que hi pugui accedir qualsevol persona estigui on estigui. Les reunions han de servir per apropar les negociacions a la ciutadania i al mateix temps copsar els neguits que pugui tenir.
Segons va explicar ahir el Govern, en les trobades s’abordaran temes com la «història de les relacions» entre el Principat i la UE, el motiu de l’elecció d’aquest acord per adherir-se a la comunitat europea, les etapes de treball o quins són els membres de la delegació negociadora. Tot plegat, sense dubte, forma part de les bones intencions de l’Executiu per buscar la transparència i aproximar un tema complex però alhora transcendent a la població. És una bona manera d’encarar la legislatura fent front a les crítiques rebudes fins ara.
Amb tot, cal que els responsables de negociar a Brussel·les i també de comunicar el procés al Principat tinguin en compte que l’explicació que tenen prevista pot córrer el perill de ser massa tècnica i genèrica i que no esvaeixi els dubtes de la ciutadania. Al final, el que a la població preocupa saber és quina afectació pot arribar a tenir l’acord d’associació amb la UE en el seu dia a dia, ja sigui a nivell laboral, d’estudis, d’obertura econòmica, de mobilitat, etcètera. Preguntes que possiblement el Govern encara no està en disposició de donar o bé per l’estat de les negociacions o bé per una qüestió d’estratègia. En tot cas, caldrà que l’Executiu sigui pedagògic amb la poca informació que pugui aportar a dia d’avui si no vol que les reunions de poble se li puguin girar en contra i generar encara més dubtes sobre l’acostament a Europa.