La llei andorrana estableix una edat específica per poder comprar i / o consumir begudes alcohòliques. Això es deu al fet que el consum de begudes alcohòliques en menors d’edat té repercussions en la salut i desenvolupament de la persona. Els estudis revelen que el consum de begudes alcohòliques en menors d’edat, els episodis recurrents de consum en l’adolescència i beure fins a embriagar-se poden afectar negativament el desenvolupament mental, els hàbits d’estudi i el desenvolupament de les habilitats necessàries per a una correcta transició a la edat adulta.
L’alcohol no deixa de ser una droga, de les que estan acceptades per la societat, però molt perjudicial tal com expliquen els metges i els que tracten amb la rehabilitació de persones.
Segons un estudi els adolescents i universitaris no són conscients de les conseqüències negatives derivades del consum d’alcohol, ni tan sols de la possibilitat de desenvolupar un procés addictiu. A més, els més joves comencen cada vegada abans el consum, en major quantitat i amb begudes de més graduació. Els autors de l’estudi alerten de la necessitat d’intervenir en aquests grups per reduir el consum i fer-ho de forma diferenciada. En el cas dels més joves, que al·ludeixen a qüestions de millora personal a l’hora de justificar per què beuen alcohol, s’haurien de reforçar campanyes enfocades a aspectes com l’autoestima i el maneig de les relacions interpersonals. Per als universitaris caldria centrar-se més en la formació d’hàbits d’oci.
La moda del botellón també ha arribat a Andorra. L’excusa és tenir beguda més barata, però al final es converteixen en trobades amb un consum excessiu. El Ministeri de Salut n’és conscient. El fenomen està en auge i només queda la informació, les campanyes incidint en el mal irreversible que porta l’abús.
Per a més informació consulti l’edició en paper.