L’idil·li entre la Massana, Vallnord i Pal amb la Copa del Món va començar el 2008. I aquest es vol allargar al màxim, un cop l’estació i la parròquia s’han convertit en cites habituals i referents del calendari a l’última dècada. Amb una pròxima edició que comença demà, la setmana vinent la Unió Ciclista Internacional (UCI) confirmarà si en els dos pròxims anys l’esdeveniment torna a la parròquia. Les dues parts estan satisfetes amb la relació i tot fa pensar que serà un fet.
Aquesta és la sisena ocasió en què la Copa del Món es realitza a la Massana, a la que se li ha de sumar l’organització també dels Mundials. El cònsol major de la parròquia, David Baró, destaca «l’evolució i revolució que hi ha hagut» per l’organització de la competició i el que ha significat per al país. No dubta en dir que «la Copa del Món és un esdeveniment que ha vingut per quedar-se» i per aquest motiu té plena confiança que es confirmi que els dos pròxims anys torni. Quan s’han desplaçat a altres indrets que han acollit la cita van constatar «la força que té Andorra com a país» per les comunicacions existents, els serveis i les instal·lacions on es realitzen les proves, formant part sempre del grup selecte dels circuits millor valorats del campionat. «Andorra és una destinació molt atractiva i sabem que l’UCI ho sap», afirma Baró, que és conscient que «cada vegada hi ha més competència i més llocs que volen acollir la Copa del Món», però valora el que aporta la seva candidatura. Amb tot preparat a Vallnord per a una nova edició, «hem de centrar-nos en què tot surti bé i sigui un èxit. Aquests inputs faran que el 2019 i 2020 tinguem la Copa del Món».
Baró: «Hem de centrar-nos en què tot surti bé i sigui un èxit. Aquests ‘inputs’ faran que el 2019 i 2020 tinguem la Copa del Món»
Per a l’UCI l’etapa andorrana s’ha convertit en una clàssica. Simon Burney, responsable de BTT del màxim organisme internacional, afirma que «és una parada molt important de la Copa del Món», on «cada any hi ha millores i això és molt destacable», convertir-se en un «un molt bon lloc per a la BTT». Veu bones perspectives per a continuar la relació els propers dos anys: «Estem mirant de tancar el calendari i estem segurs que Vallnord estarà a la Copa del Món del 2019 i 2020». Aquesta renovació anirà acompanyada també de la televisiva amb Red Bull, encarregada de difrondre les imatges a tot el planeta. Josep Marticella director general d’EMAP, ressalta la proposta andorrana, ja que «som un país que sap organitzar i acollir, i ens encanta donar-nos a conèixer».
Novetats
En aquesta edició es presenten diferents elements nous per guanyar en espectacle. El que està més a la vista són els treballs realitzats al Planell de la Caubella, on està situada la línia de sortida i d’arribada, i que obren el recorregut a la gent que s’hi aplegui. Els espectadors «podran seguir bona part del recorregut per seguir molt de prop les curses», assenyala Albert Balcells. En el mateix sentit Baró apunta que la zona «guanya en visibilitat i permet al públic estar molt a prop dels corredors». El circuit de descens només compta amb algunes variacions mínimes, mentre que al mateix circuit de cross-country debutarà aquesta edició de la Copa del Món amb una nova prova. Serà demà en la modalitat de short track, participen els 40 millors corredors masculins i femenins donant voltes a un recorregut d’un quilòmetre. El paddock ha crescut respecte altres anys, donant més facilitats als equips.
L’esdeveniment espera aplegar a 60.000 espectadors durant els tres dies de competició. En total són 552 els riders que participen a les diferents disciplines, representant a 39 països i 111 equips comercials. Comptaran amb 900 acompanyants per reunir-se un total de 2.300 persones en tot l’esdeveniment. Per a que el funcionament organitzatiu sigui correcte i no es produeixin incidències, hi ha més de 400 voluntaris. El seguiment mediàtic de les curses els faran els 170 mitjans de comunicació que estan acreditats.