Els casos registrats de persones amb discapacitat van augmentar gairebé en un 25% durant l’any passat, ja que van passar de 1.129 persones al 2016 a 1.406 al 2017, 277 més. «Una evolució que no és alarmant en cap sentit, sinó que respon sobretot al fet que hi ha molta detecció primerenca», va assegurar ahir la secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll.
Ella mateixa va insistir que no només s’han començat a detectar els casos molt més aviat, sinó que també s’està procurant fer un seguiment «molt més intens i personalitzat». De fet, aquests esforços queden reflectits en la xifra de menors amb discapacitat, que són 84 dels 277 que van validar-se durant el 2017. L’increment de casos detectats també va fer-se extensiu a les prestacions als discapacitats. Pel que fa al nombre d’afiliats a la seguretat social, van sumar-se 50 persones, fet que va situar la xifra total en 355 afiliats. L’augment és molt superior al d’anys anterior –quan havia estat de 28 al 2016; de 21 al 2015; i de 24 al 2014–, però Fenoll va atribuir-ho als 18 menors que l’any passat van assolir la majoria d’edat.
Més informació
Les pensions econòmiques van experimentar un augment durant l’any 2017 que Fenoll va qualificar de «progressiu». «No s’explica per una major necessitat d’aquestes pensions de solidaritat, ja que s’han de complir unes determinades condicions per acollir-s’hi, sinó que cada vegada hi ha més coneixement al respecte, per exemple, es fan moltes campanyes d’informació», va justificar la secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació.
El projecte ‘Integra’ permet fer seguiment dels discapacitats des que són petits fins que assoleixen l’edat adulta
Durant el 2017, se’n van atorgar 40 a persones amb discapacitat, de manera que actualment se’n beneficien fins a 180 individus, gairebé el doble dels que hi havia l’any 2012. Mentre que són 798 les persones d’edat avançada que actualment gaudeixen d’aquestes mateixes pensions perquè no arriben al salari mínim oficial. Malgrat que encara podria superar les 800 perquè hi ha deu sol·licituds pendents de validació, la xifra ja és superior a la dels anys anteriors: al 2016 hi havia 754 beneficiaris i al 2015, 698.
Més enllà del nombre de persones amb discapacitat, des d’Afers Socials van insistir en la qualitat dels serveis que ofereixen. Per exemple, tot el programa Integra, que se centra en el lleure i des de fa aproximadament un any a més de dirigir-se als nens i nenes d’entre 3 i 18 anys també s’orienta als adults, «permet tenir un continu des que els discapacitats són petits fins que assoleixen l’edat adulta», va aclarir Fenoll. D’aquesta manera, va prosseguir, «podem actuar abans i millorar la qualitat de vida d’aquestes persones i les seves expectatives de futur».
La secretària d’Estat va posar de relleu que tots els programes es desenvolupen en «un context inclusiu», un element que els beneficiaris valoren enormement, de la mateixa manera que els esforços en l’àmbit laboral. «Per exemple, l’eliminació dels contractes de baix rendiment i la garantia que puguin accedir a un contracte normal i a un salari mínim són aspectes normalitzadors que deixen d’estigmatitzar aquestes persones a més de visibilitzar-les amb un matisos molt més positius», va concloure Fenoll.
Major cobertura
A banda dels quatre programes que l’Àrea de Promoció de l’Autonomia Personal ja té en marxa, per a aquest 2018, hi ha previst engegar-ne dos més. Un és l’anomenat grup de germans, que va sorgir de la darrera celebració del Dia Internacional de les persones amb discapacitat i vol posar el focus en els germans d’aquest col·lectiu. «És veritat que són els grans invisibilitzats perquè ells també tenen una vivència molt personal i molt potent», va manifestar Fenoll. Per això, juntament amb Salut Mental, estan dissenyant un programa per donar-los suport i oferir-los activitats pensant en la seva particular problemàtica.
I responent a una demanda que venia sobretot d’Autea també s’està preparant el projecte Joves per la inclusió, ja que existeix un buit quan els nens i nenes acaben l’etapa escolar. «El programa va destinat a les persones amb alta necessitat de suport i el repte és que continuïn comptant amb la inclusió que han tingut durant l’etapa d’escolarització obligatòria per poder seguir fent activitats en entorns inclusius», va aclarir la secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació.