El Govern va traslladar ahir al consell d’administració d’Andorra Telecom la voluntat que una part de la plusvàlua de 16 milions d’euros generada per la venda d’Avatel es destini a la creació d’un fons publicoprivat per a la promoció d’habitatge a preu raonable. Segons va detallar el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, en la reunió posterior del consell de ministres, «el fons estarà dins del marc de la Llei de creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge, que s’entrarà a tràmit parlamentari durant el primer trimestre del 2020».
L’Excecutiu encara no té clara la xifra exacta que voldria destinar al fons. «No sabem si serà només una part o la seva totalitat, però el fet de disposar ja de la plusvàlua d’Andorra Telecom ens permetrà accelerar la creació del fons, que des del primer dia sigui operatiu i ajudi a rebaixar la problemàtica del lloguer», matisava Jover. El fons té com a finalitat augmentar l’oferta de lloguer d’habitatge a partir d’obra nova o bé mitjançant la rehabilitació d’edificis ja existents, «i així poder lluitar contra l’encariment dels pisos, una problemàtica molt present al nostre país», puntualitzava el ministre.
Preguntat sobre si el fons publicoprivat es basa en algun model europeu similar, el titular de Finances va respondre que «el propi ordenament jurídic andorrà preveu un ens així. Concretament, la llei que desenvolupa els Organismes d’Inversió Col·lectiva (OIC), té definida la creació d’un OIC immobiliari». En aquest sentit, es vol aprofitar aquesta estructura de producte financer que ja existeix, «per adequar-lo a la realitat que nosaltres li volem donar», manifestava Jover.
Èric Jover: «Els comuns es podran posar en contacte amb el fons per facilitar terrenys desocupats per a la construcció»
El fons estarà participat per organismes públics, és a dir el Govern, els comuns, Andorra Telecom i el Fons de Reserva de Jubilació de la CASS que podran aportar terrenys, habitatges o capital per al seu desenvolupament, així com per actors privats, que cediran l’ús temporal d’edificis per a la seva rehabilitació.
Èric Jover: «El futur Institut Nacional de l’Habitatge farà un estudi per conèixer quin és el preu real dels lloguers»
Jover ho exemplificava dient que «els comuns es podran posar en contacte amb el fons per facilitar terrenys desocupats per a la construcció d’edificis o cedir espais que es puguin ser habilitats per a habitatges». Pel que fa al sector privat que formaria part del fons, el ministre va afegir que «va destinat a persones que són propietàries d’habitatges que ara mateix no compleixen amb les condicions necessàries per ser llogades. A canvi d’una cessió temporal dels edificis o pisos, el Govern es faria càrrec de la reforma».
Institut Nacional de l’Habitatge / Segons el ministre portaveu, una de les primeres decisions que prendrà el Govern un cop es constitueixi l’Institut Nacional de l’Habitatge és «delegar la gestió de l’actiu immobiliari», és a dir, els estàndards de preus dels habitatges en funció de l’oferta i la demanda. En aquests moments, l’administració no treballa amb cap preu de lloguer de referència i Jover va afirmar que serà precisament l’Institut qui s’encarregarà d’això. «Tant el ministre Filloy com jo, ja vam expressar la nostra voluntat de que el futur Institut faci un estudi del preu real de l’habitatge al país», deia Jover.
L’informe es faria amb la comparativa de preus en funció de la parròquia i de la demanda. «No ens interessa només tenir una mitjana sinó conèixer la distribució de preus segons la zona», confirmava el ministre. Amb aquestes dades, en un futur, el Govern podria establir un preu de referència per al lloguer de l’habitatge.