El Govern va donar a conèixer ahir que en el que portem d’any, el servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere ha atès 286 casos contra dones que resideixen al Principat. Quan es desglossa aquesta xifra, es constata que 113 casos fan referència a persones que s’adreçaven per primera vegada al servei, mentre que 144 són casos que ja es van visitar al llarg del 2018 i que continuen donant suport.
Aquestes dades no fan més que corroborar una xacra que forma part de la nostra societat i que, malauradament, encara estem lluny d’erradicar. El moviment feminista i les reivindicacions de les dones han suposat un bri d’esperança per crear una conscienciació social, però encara queda molta feina per fer en molts àmbits. Des dels governs s’ha posat fil a l’agulla per acabar amb aquesta situació, però les afectades encara es troben amb moltes barreres, començant per les que són més properes, com ara els seus entorns. La justícia encara no és prou diligent ni justa, un aspecte que s’ha posat de manifest ja sigui en casos més mediàtics com aquells que no ho han sigut tant, però que no poden amagar una realitat que afecta a moltes dones.
El cert és que encara n’hi ha moltes que tenen por a denunciar i que senten com estan desprotegides davant d’aquestes situacions i el que també és molt greu, és que interioritzen un sentiment de culpabilitat quan els retreuen que no havien sabut protegir-se prou. Tampoc hi ajuda que els moviments que estan apareixent per capgirar aquesta situació estiguin topant amb una actitut reaccionària des de posicions polítiques ultres, que també intenten posicionar els homes com a víctimes d’agressions. Convé treballar conjuntament des de tots els espectres i esmerçar encara més esforços per eliminar la violència de gènere si volem arribar a tenir una societat igualitària, justa i amb total llibertat.