La Policia va imposar gairebé 700 multes per excés de velocitat al nou vial del Pont d’Isidre Valls de Sant Julià de Lòria durant els mesos de juliol, agost i part de setembre. Per això, s’hi han instal·lat tres radars pedagògics, que indiquen als conductors a quants quilòmetres per hora circulen, i que estan situats a la zona de la nova desviació, a Francesc Cairat i a la Universitat d’Andorra (UdA). Tanmateix, el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va constatar ahir, durant la presentació d’aquests nous radars, que s’hi seguiran efectuant controls preventius amb freqüència per part de la Policia per determinar «si amb aquestes mesures indicatives la gent redueix la velocitat en aquesta zona».
La instal·lació, que ha costat prop d’uns 7.000 euros al Govern, s’ha implementat en resposta a la inquietud traslladada pel comú lauredià a la taula de Mobilitat en tant que existia una «problemàtica d’inseguretat» en aquest tram. En aquesta línia, el cònsol major de la parròquia, Josep Majoral, va ressaltar que «si no n’hi ha prou amb aquestes mesures pedagògiques, no deixarem d’insistir en més», tot recordant altres eines eficaces per reduïr la sinistralitat i millorar la seguretat viària, com són els passos elevats.
Segons va explicar el titular de la cartera d’Ordenament Territorial, els radars instal·lats detecten la velocitat a 250 metres de distància però no la mostren en cas de superar la velocitat efectiva uns 10 km/hora, és a dir, quan s’arriba als 60 km/hora. En canvi, sí que s’indica a partir dels 50 km/hora, que és el límit permès, tot i que es fa de color vermell. Així, Torres va apuntar que aquests són els primers radars pedagògics que s’instal·len al Principat, sense descartar futures implementacions a altres parròquies, per exemple Canillo.
I és que des de l’administració comunal canillenca també es va manifestar la voluntat d’ubicar un radar a la zona de Canaro amb el mateix objectiu que a Sant Julià de Lòria. D’aquesta manera, Torres preveu que sigui «el proper» en cas que «donin bon resultat» els presentats ahir.
Per altra banda, des de l’Executiu van insistir en el fet que no es tracta d’una mesura coercitiva i que l’objectiu és «pacificar el trànsit i no pas recaptar per sancions». Així mateix, de moment descarten instal·lar un radar fix perquè consideren que és «el moment de fer molta més pedagogia i que la gent circuli amb més cautela», tot i que va reconèixer que durant els últims anys «hi ha hagut una disminució de la velocitat» amb «la implementació de molts radars de tram».
A més, aquest cap de setmana que coincideix amb la festa nacional d’Espanya el dilluns, també servirà «per obtenir moltes dades que ens permetran veure si la proposta ha estat encertada», valoraven des del ministeri. Per la seva part, el cònsol Majoral va destacar que espera que «hi hagi força afluència de gent» per analitzar també «com funciona aquest tram del nou vial» i «veure què passa amb les obres» realitzades.
Multifuncional a la partida
El ministre Jordi Torres va assegurar que el projecte del recinte multifuncional té cabuda en la partida pressupostària, tot i que «està pendent de diferents convenis abans de poder-se pronunciar de manera definitiva». Així, també va recordar que «hi ha una sèrie de projectes que s’han passat com a prioritaris dins del full de ruta de l’Horitzó 23».
Finalment, en ser preguntat sobre el desenvolupament de la llei de contractació pública, l’autoritat va determinar que l’Executiu preveu entrar-la a tràmit a finals del mes d’octubre. «El text està molt avançat i acordat amb les diferents entitats», va apuntar respecte a la nova legislació.