El Servei d’Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere (Savvg) està registrant aquest any un augment molt important dels casos, tant que es preveu que aquest 2020 es tanqui amb les xifres més altes mai registrades. Segons la cap de l’àrea de Polítiques d’Igualtat del ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Mireia Porras, darrere de les dades hi ha el fet que el confinament obligat per la crisi sanitària hagi estat «un detonant» perquè alguns casos hagin acabat «petant». Per això, va assegurar que s’està donant un «augment brutal».
Les dades registrades pel Savvg, indicaven que els nous casos atesos pel servei des de l’inici del confinament, el 13 de març, i fins al 31 de juliol, es van elevar fins als 87. Aquesta xifra suposa un augment del 64,2% respecte dels nous casos registrats en el mateix període l’any anterior, quan se’n van atendre 53. Aquesta línia en tendència a l’alça també es va veure representada pel que fa al volum de demandes noves ateses des de l’1 de gener fins al 31 de juliol. Així, mentre que el 2019 se’n van registrar 83, enguany la xifra va ser de 123 casos nous, suposant una diferència del 48,2% més. Finalment, en relació amb el total de casos atesos els set primers mesos de l’any, la diferència entre l’any passat i l’actual és d’un 11,9%, ja que mentre que el 2019 se n’havien tractat 218, enguany ja s’han atès 244 casos.
En aquest sentit, Porras va posar en relleu que seguint la tònica internacional, la pandèmia ha estat el detonant perquè s’hagin incrementat els casos «des del minut u» i això ho van demostrar les notificacions fetes arribar al servei, on la mitjana va arribar a vuit diaris. A més, també va explicar que el tancament a casa i la situació tensa per l’estrès del moment van ser el detonant perquè relacions que ja eren tòxiques «acabessin petant» i la dona hagi detectat que té un problema i demani ajuda. Una ajuda que, tal com va comentar Porras, era habitualment per via telefònica, perquè el contacte telefònic facilita que la dona pugui exposar el seu cas i saber també amb qui està parlant.
L’increment dels casos va anar de la mà de l’augment de l’ocupació dels pisos disponibles per a les víctimes i la seva família. Així, cadascun dels cinc habitatges amb què Afers Socials disposa han estat ocupats durant tot el confinament. Així mateix, hotels i pensions es van posar a disposició per poder acollir dones i també es van utilitzar. Actualment, quatre d’aquests cinc pisos estan ocupats i el cinquè s’està posant a punt per poder fer acolliments si cal.
Per tot plegat, segons Porras, tots els treballadors de l’àrea de Polítiques d’Igualtat es van «bolcar» per poder donar resposta a la demanda.
Casuística més greu
Però a més de l’augment de casos, la cap de l’àrea d’Igualtat també va exposar que «ens hem trobat amb una casuística dels casos més agreujada», ja que moltes dones que fins ara tenien feina l’han perdut i això també ha contribuït a incrementar la problemàtica. Per això, es donaven situacions on dones continuaven vivint amb el seu agressor perquè eren a l’atur, fent que fos més complicat contactar amb elles perquè calia esperar que l’agressor no fos al domicili.
Així mateix, Porras va detallar que en tots els casos, les dones han patit violència psicològica, que es produeix perquè és la manera que té l’agressor «de debilitar a la víctima» i poder exercir altres violències com la física, la social i l’econòmica. La que costa més de detectar, i que la víctima en pugui parlar, és la sexual, ja que és «un tabú» i sovint la dona no identifica que s’estigui produint.
Des del servei preveuen que el «ritme» de casos no baixarà, i que la crisi econòmica i social que es deriva afectarà les casuístiques.