El cos de Policia va informar ahir que des del començament de l’emergència sanitària pel coronavirus, el passat14 de març, ha estat requerit per actuar en 15 agressions conjugals. «Estem sensibilitzats amb la violència de gènere i plenament implicats en la seva erradicació», assegurava ahir el cos policial a través de les seves xarxes socials. Arran d’aquestes quinze intervencions policials, els efectius del cos van procedir a la detenció de 13 homes per violència de gènere durant aquest mateix període de temps. A més, d’ençà que va començar l’emergència sanitària, la policia ha intercedit també en més de 50 problemes veïnals, ha ajudat una vintena de persones que estan soles, han realitzat més de 200 intervencions per sorolls i han intervingut en més de 30 discussions de trànsit, segons la informació facilitada pel cos policial.
El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, es va referir ahir, a preguntes dels mitjans de comunicacio durant la roda de premsa per donar a conèixer el dispositiu de seguretat previst al Pas de la Casa, a les manifestacions de l’associació d’Stop Violències relatives a les males praxis policials i sanitària en casos de violència de gènere. En aquest sentit, el ministre va indicar que «aquestes manifestacions no s’ajusten a la realitat» i va puntualitzar que sempre es fan intervencions quan es reclama l’actuació del cos de Policia i quan hi ha un signe de violència es deté la persona, motiu pel qual considera que aquestes afirmacions s’han de «considerar des del punt de vista subjectiu de la persona que les fa».
Stop Violències, associació presidida per Vanessa Mendoza, va denunciar en una carta dirigida al director de la Policia, Jordi Moreno; el director assistencial del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Josep Maria Piqué; i als ministres de Salut, Joan Martínez Benazet; i de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, males praxis policials i sanitàries. Segons descrivia l’entitat a la missiva, en una ocasió van aturar una agresió però es van limitar a «renyar» l’agresor i van marxar «posant en greu perill la vida de la dona». Per aquesta raó, l’associació qualificava de «nefasta» l’actuació de la Policia i «s’han hagut de fer intervencions posteriors per aturar una nova agressió». Des del ministeri d’Afers Socials s’ha reconegut l’augment dels casos de violència de gènere durant la crisi sanitària.