Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Josep Casadevall avisa dels perills del passaport immunitari

L’exjutge afirma que pot violar la intimitat i el dret a la vida privada

L’exdegà del Col·legi d’Advocats i exjutge Josep Casadevall va apel·lar a través del seu compte de Twitter a l’article 8 del Codi Europeu dels Drets Humans (CEDH) per alertar que la hipotètica creació d’un passaport immunitari podria violar la intimitat i el dret a la vida privada de les persones. «Molta reflexió i prudència amb aquesta cosa anomenada passaport sanitari o immunològic. Pot violar la intimitat i el dret a la vida privada (art. 8 del CEDH)», citava el tuit.

Casadevall, actualment vicepresident del Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg, va fer aquesta declaració l’endemà que diversos experts en ciència i tecnologia plantegessin crear aquesta mena de document per afrontar millor futures pandèmies, ja que certificaria que una persona ha superat la malaltia. De fet, el pla dissenyat pels assessors del Govern, Oriol Mitjà i Joel López, també inclou aquesta opció, tot i que el cap de Govern, Xavier Espot, ja va dir fa uns dies que «no ens agrada massa perquè hi ha un component discriminatori», a més d’implicacions «bioètiques i d’afectació de drets fonamentals que no es poden obviar».

 

Cap aval científic

Així mateix, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) també va publicar dissabte passat que el passaport immunitari no té «cap aval científic» tot recordant que «encara no es pot descartar que la Covid-19 es pugui contraure dos cops». L’organisme també va precisar que esperen «que la majoria de la gent que s’ha infectat de Covid-19 desenvolupi una resposta d’anticossos que li confereixi algun nivell de protecció», però que el que no se sap és «quin és aquest nivell de protecció ni quant dura». «Per ara no tenim estudis per respondre aquestes importants preguntes», va afegir en un comunicat en què no va considerar la vulneració a la privacitat. 

«Una prova immunològica que no sigui acurada pot donar resultats falsos en dos sentits», va reiterar l’OMS: «Persones que han estat infectades poden ser negatives i també gent que no ha passat la infecció poden ser falsos positius. I tots dos errors tenen greus conseqüències que afectarien les mesures de control». 

En la mateixa línia, l’agència de salut de l’ONU va avisar contra l’emissió de certificats d’estar lliure de risc per a la gent que ha superat la infecció i va afirmar que això «en realitat podria augmentar el risc de propagació de la pandèmia si serveix per saltar-se els consells generals de protecció».

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu