El coronavirus es va endur ahir la vida de dues persones més al Principat. Així ho va comunicar el ministre Joan Martínez Benazet durant la roda de premsa d’ahir. Es tracta de dos padrins que estaven ingressats a l’hospital de Meritxell i que malauradament, no van poder superar la malaltia. Una de les persones, de més de 80 anys, es trobava en una de les habitacions de planta del centre, mentre que l’altra, estava a la Unitat de Cures Intensives (UCI) i tenia més de 70 anys. Aquests dos decessos fan que el nombre total de víctimes per la Covid-19 s’elevi a 31.
Malgrat aquest succés, el conjunt de dades indiquen que la tendència d’expansió s’ha frenat, i novament presenta menys casos actius que el dia anterior, deu concretament, amb un total de 468. Aquest nombre incorpora les 160 persones que s’han recuperat, 21 més que la jornada passada, i també els tretze nous positius. El global d’afectats, per tant, va arribar ahir als 659 casos totals.
D’entre els pacients actius amb el virus, el ministre va especificar que 47 es trobaven ingressats a l’hospital, dels quals 17 ho feien a l’UCI. A més, Benazet també va concretar la presència de 61 professionals de la sanitat i 14 més dels cossos especials entre aquests positius. Finalment, pel que fa a les persones positives a El Cedre, les dades també es mantenen estables, amb 44 casos, 18 dels quals corresponen a residents provinents de Salita.
Observar Andorra com una ciutat
A la roda de premsa, també hi va participar la cap d’Àrea del departament de Promoció, Prevenció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, que va aportar les dades detallades sobre l’evolució epidemiològica i la seva afectació en la població. L’estadística incloïa els pacients que havien resultat positiu mitjançant una prova PCR fins al dia 5 d’abril. Vidal va apuntar que el nombre de casos actius no s’incrementa, sinó que ha entrat en una fase d’estabilitat gràcies a la declaració del confinament. A més, també va posar en relleu que el coronavirus és una malaltia llarga, el qual comporta que les dades de recuperacions no es vegin fins al llarg de diverses setmanes.
Vidal també va fer pública la distribució dels casos per edat, i es feia palès que on s’havien acumulat més casos era a les franges de 40 a 59 anys, precisament on hi ha més població al país. Finalment, pel que fa a la incidència acumulada, va recordar que les característiques d’Andorra feien complicat comparar els nombres amb els dels països propers perquè «hi ha molt poc territori» i, per tant, és millor «observar Andorra com si fos una ciutat». En qualsevol cas, aquesta incidència no mostrava cap pic, com si s’ha donat en altres països, i segons Vidal, ha estat precisament per aquest motiu que no s’ha saturat el servei sanitari.