El Govern ha detectat, les dues darreres jornades, un total de 457 positius nous al país. Així ho va informar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la seva compareixença posterior al Consell de Ministres, i on també va compartir un nou increment dels casos actius, que ahir es van situar en els 2.260 –160 més que dimarts–. Així, el Principat ha superat la franja dels 19.000 contagiats, en concret, va sumar 19.272 infectats des del març de 2020, amb 16.879 altes registrades i 133 defuncions. En relació amb els ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, el Govern va reportar quatre pacients més, tot i que, afortunadament, va baixar la incidència a l’UCI. Així, ahir hi havia 31 ingressats al centre: 24 a planta i set a l’UCI, cinc d’ells sota ventilació mecànica. També hi havia sis padrins a l’àrea Covid del Cedre. En qualsevol cas, el ministre va posar en relleu que, tot i la gran casuística i que hi hagués un «cert estrès sanitari», la proporció entre malalts i ingressats «no és comparable a moments anteriors», apuntant així a una «afectació menys greu» gràcies a l’alt nombre de vacunats. Així, pel que fa a la campanya de vacunació, Benazet va detallar que ja s’han administrat 118.231 vacunes, amb un interès per part del ministeri a impulsar les terceres dosis, que ahir sumaven 7.035 vaccins.
D’altra banda, el titular de Salut va reconèixer que els últims dies s’havia produït una «situació de retard en l’entrega dels resultats de les TMA que ja s’ha recuperat». Al voltant d’això, el ministre va exposar que, actualment, hi ha una «ruptura d’estoc de reactius» a tota Europa per la forta incidència de les darreres setmanes, i valorant de «moment crític» l’adquisició d’aquests productes. Sigui com sigui, Benazet va assegurar que hi ha suficient producte fins al diumenge i que Hologic, la companyia amb la qual es va signar un conveni, havia assegurat l’abastiment de reactius.
En darrera instància, sobre la població escolar, el ministre va informar que hi havia 140 aules afectades, de les quals 102 en vigilància activa –44 total i 58 parcial–, i 38 en passiva. Cal recordar que, ara mateix, la franja de població entre el cinc i els 11 anys és la que més incidència i casuística té, i de fet, Benazet va recalcar que «el patró d’aquesta onada és que té una gran circulació entre els no vacunats, que és 4,5 vegades superiors a les persones vacunades». Per la seva banda, la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va recordar les noves mesures als centres escolars presentades pel cap de Govern, Xavier Espot, el darrer dimarts, i que comprenen un reforç dels cribratges amb TRA d’un a dos cops per setmana a la Primera Ensenyança i que seran obligatòries per aquells alumnes que vulguin fer ús del servei de menjador o de les extraescolars. Així mateix, els ministres van avançar una millora en els criteris i condicions de les prestacions per a la cura dels fills als progenitors, i tenint en compte que s’endurirà la circumstància per confinar les classes amb tan sols un cas positiu. Tot plegat, per tal de poder mantenir els centres escolars oberts, una objectiu que Vilarrubla va situar com a primordial.
Finalment,el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i el secretari d’Estat d’Economia, Eric Bartolomé, es van reunir ahir amb els representants de l’oci nocturn per recollir els seus neguits i comunicar-los la decisió d’augmentar del 75% al 100% el percentatge d’ajuda que ofereix l’Executiu per cobrir els lloguer o hipoteques dels locals.
El SEP alerta sobre l’alta incidència a secundària
El Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) va advertir ahir en un comunicat que als sistemes educatius de segona ensenyança hi ha més incidències a causa de la Covid-19 que als centres de primària. A més, van assenyalar que les noves mesures sanitàries decretades el passat dimecres «no han gaudit d’una bona rebuda» per part dels treballadors del sector, ja que, segons la visió general del sindicat i del 20% dels afiliats que va contestar l’enquesta, «es fa difícil el seguiment normal de les classes». En aquest sentit, van recordar que «la situació al país, en general, no és homogènia» i van assegurar que «hi ha centres sense cap aula confinada, d’altres entre una i tres aules i, d’aquestes, la majoria són de primera ensenyança», destacant que «no és tan gran el nombre de personal de baixa o confinat com ho és a segona ensenyança». A més, van puntualitzar que l’escola andorrana de segona i de primera ensenyança són els centres que es troben més afectats actualment. Tanmateix, van posar en relleu que «en alguns casos senten pressió per part de les famílies amb neguits sobre la situació davant un possible confinament».