Search
Close this search box.
Lídia López

Resignació de la restauració per la demanda del certificat Covid

Els establiments apliquen la mesura amb un cert descontent i apunten a una pèrdua de clients

La primera jornada d’obligatorietat del certificat Covid per a la restauració va provocar descontent entre els treballadors i una certa sensació de caos. Així, malgrat que molts dels establiments van reconèixer que els clients arribaven assabentats de la mesura, el fet d’haver de comprovar un per un els documents va alentir el servei i, fins i tot, va fer enrere algunes persones. «Al local no hi entra ningú que no hagi presentat un certificat Covid», va explicar l’Àngels Fonoll, encarregada de Viena d’Escaldes-Engordany. Aquest local va optar per aprofitar la seva entrada amb doble porta automàtica per establir-hi un punt de control dels documents dels clients, i hi havien destinat una treballadora expressament per a aquesta funció. En el seu cas, van apuntar que la majoria de persones arribaven llestes per presentar la seva certificació, si bé al voltant d’un 5% de les persones van haver de fer mitja cua per no tenir la documentació o no estar vacunat ni tenir cap prova diagnòstica.

A grans trets, la major part dels cambrers i restauradors consultats per EL PERIÒDIC van confirmar que els clients s’havien mostrat comprensius amb la mesura. No obstant això, algunes persones havien demostrat el seu enuig amb el mateix personal dels locals a la mesura de control decretada pel Govern. «És una mica incòmode el fet d’estar enfeinat i que vingui un client a demanar-te explicacions per una restricció que ve donada per llei», van lamentar des de la cafeteria 0% Gluten, que també van incidir que «és xocant haver de negar l’accés a una persona que ve cada dia».

D’altra banda, la restauració també va posar l’accent en la poca practicitat del suport digital per verificar els certificats. «Hem optat per utilitzar l’aplicació francesa perquè el sistema andorrà t’obliga a entrar en una pàgina web cada vegada que el vols fer servir i es fa molt lent», va assegurar Rodrigo Martínez, encarregat d’El Passadís, que també va afegir que el fet que molts dels clients arribin a la vegada els havia suposat un cert «col·lapse» a l’hora d’atendre totes les taules. Per la seva banda, Iván Alejo de la Iglesia, encarregat de la Pizzeria Angelo d’Escaldes-Engordany, va puntualitzar que s’havien trobat casos de persones amb una fotografia del codi QR que no es podia llegir o persones que presentaven justificants de vacunació, i que els havien hagut de rebutjar en no haver pogut comprovar el document. «Penso que el certificat està mal fet perquè no facilita la identificació de la persona, i ja que parlem de passaport, potser hauria d’incorporar una fotografia de la persona perquè fos més fàcil identificar-les», va valorar De la Iglesia, que es va mostrar molt crític amb la mesura: «accepto la norma i sóc molt estricte a l’hora d’aplicar-la com ho he fet sempre, però penso que és discriminatòria».

I és que, a grans trets, la sensació per part de la majoria de restauradors era de resignació i de, novament, sentir-se assenyalats com a culpables dels contagis. «Jo no sóc ni policia ni sanitari com per estar vigilant l’estat de la gent, però sempre ens toca a nosaltres», va recalcar Jordi Surrallés, responsable del restaurant Font Blanca de la Cortinada, que va afegir que «mentrestant, ni als comerços ni al transport públic es demana el certificat».

En qualsevol cas, aquesta mesura es mantindrà les pròximes jornades, i de fet, s’estendrà a més sectors a partir del dilluns vinent. En concret, hauran de presentar aquesta acreditació les persones que vulguin accedir a perruqueries i centres d’estètica, hotels i allotjaments turístics, centres termals i balnearis, instal·lacions culturals –biblioteques, cinemes i museus–, gimnasos, i sales de jocs recreatius i d’atzar. També es manté el requeriment als locals d’oci nocturn, als centres de dia i sociosanitaris, i en esdeveniments exteriors de 1.000 persones o de 100 en interiors. En aquest sentit, el Govern va recordar que el certificat Covid no s’atorga únicament als vacunats amb pauta completa al cap de 14 dies de la darrera dosi, sinó que també es pot sol·licitar en cas d’haver passat la malaltia en un termini inferior a sis mesos, haver passat la malaltia i tenir una dosi de la vacuna –amb un marge de 14 dies–, o disposar d’una prova PCR o TMA negativa feta les 72 hores prèvies, o 12 hores abans en cas que sigui un test d’antígens. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu