El ciutadà es pot quedar amb la imatge d’alta tensió i de discrepància extrema durant la darrera sessió del Consell General, i això és així per un reglament excessivament tancat que no dóna peu al debat i també per algunes intervencions poc afortunades i sovint repetitives que obliguen el Síndic a intervenir.
Tot i això la sessió va ser molt més rica i profitosa. La cambra va donar sortida als canvis legislatius per facilitar l’assistència lletrada als detinguts des de l’inici, va aprovar el crèdit extraordinari per poder procedir a l’expropiació de l’Hotel Rosaleda, i va ratificar la llei de mesures provisionals de l’energia elèctrica que faculta a Feda a desenvolupar projectes fotovoltaics i de cogeneració, i que situa Andorra en el camí que segueixen la majoria de països. En tot aquest paquet n’hi ha un punt que s’ha de ressaltar, com és el llum verd a La Salle perquè obri a Andorra la Universitat Oberta, una demanda que necessitava de l’obligat vist-i-plau legislatiu i que ara, si es compleixen els terminis, serà una realitat d’aquí a un any amb un primer grup de 400 estudiants. Es tracta d’un projecte històric i que demostra les oportunitats que Andorra pot aprofitar. En aquest cas, sota la tutela de La Salle (tota una institució de reconegut prestigi en el món de l’ensenyament) el Principat se situarà en el mapa universitari a escala internacional, amb una oferta educativa virtual empresarial i una part presencial (e-business i project management) que ha de saber aprofitar l’empresariat andorrà i que brindarà a Andorra un exemple per a noves propostes que arribin de l’estranger i un model vàlid per a la tant anhelada diversificació de l’economia. El president de la Fundació La Salle, Ramon Ollé, que es va desplaçar a Andorra per seguir el debat parlamentari, va comentar que l’objectiu es el d’esdevenir una universitat de les grans capaç de comptar amb un planter d’alumnes que superi els 100.000.
No en va La Salle es dedica a la formació universitària des de fa més de 60 anys, forma part d’una xarxa internacional amb 350 anys d’experiència, té presència en 82 països, 73 universitats i escoles de negoci i un milió d’estudiants. En ser una fundació, tota la part tributària revertirà en territori andorrà.
Es tracta d’un valor afegit per a Andorra de gran qualitat i de prestigi internacional i de gran projecció, i segurament es tracta de la materialització d’una iniciativa ambiciosa que mostra la potencialitat d’Andorra en mols camps, després d’anuncis de projectes que s’han quedat en res.
És clar que el futur no passa únicament per consolidar els pilars tradicionals de l’economia andorrana, sinó que l’homologació d’una Andorra allunyada de llistes molestes i perjudicials obre moltes oportunitats per a atreure iniciatives empresarials, per a la qual cosa es fa imprescindible que quedi definitivament dissenyat el nou mapa tributari, que doni garanties als emprenedors i als que apostin pel Principat per desenvolupar els seus projectes.
Per a més informació consulti l’edició en paper.