Search
Close this search box.

Un any més, a Prada de Conflent

  • LA CIUTADANIA HA D’ANAR LLIGADA AL RECONEIXEMENT D’UNS DRETS

EDITORIAL

Un any més, la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) va reservar un espai per a la Diada Andorrana, que en la 23a edició portava com a temàtica Andorra i els seus ciutadans.

El vicerector per les relacions de la UCE, Eric Jover, va fer una valoració molt positiva de la jornada andorrana de l’UCE. En aquest sentit, Jover va destacar que la temàtica d’aquest any ha obert les portes als ponents per analitzar la societat andorrana des d’un punt de vista crític. I això sempre és d’agrair, ja que de la crítica, sempre i quan sigui constructiva, sempre se’n poden extreure moltes conclusions. Aquest va ser el cas per exemple de la ponència del sociòleg i politòleg Albert Gomà, el qual va mencionar algunes de les paradoxes que es produeixen a Andorra. Així, en una intervenció molt interessant, Gomà es va referir a l’avortament com un exemple de les coses que prohibeix la legislació andorrana, però en canvi els ciutadans troben acceptables i per això es desplacen a Espanya o França per poder-les dur a terme. Aquesta, lamentablement, continua sent una qüestió tabú que entra en el món tan poc desitjable de la doble moral. Mentrestant, la presidenta dels Verds, Antònia Escoda, va destacar que la Constitució consagra la igualtat entre els ciutadans, sense distinció de sexe, raça o orientació sexual, però en canvi, els drets polítics estan reservats als ciutadans amb nacionalitat andorrana. D’aquesta manera, Escoda va recordar alguns dels punts que reclamen els Verds en el seu programa electoral, com ara la rebaixa de la nacionalitat a deu anys de residència, o el dret a vot als immigrants en les eleccions comunals. En una línia molt semblant, en la ponència llegida del primer secretari del PS, Ferran Goya, hi destacava un raonament que compartim plenament: de manera progressiva la població andorrana de dret s’ha de tendir a equiparar a la població de fet. I és que si una primer conclusió general es pot treure de la diada de Prada és que la noció de ciutadania va estretament lligada a la nacionalitat i a la democràcia participativa, és a dir, per sentit-se ciutadà és necessari ser conscient que tens un paper actiu en la societat en base a uns drets reconeguts. Mentrestant, el president del Grup Reformista, Joan Gabriel, va alertar dels canvis que implica la globalització i va remarcar que s’ha de treballar per construir uns valors que evitin posar en perill el manteniment de la identitat andorrana.

Però ponències al marge, si bé pensem que potser caldria fer uns retocs a la modalitat del debat per afegir-hi més dosis de dinamisme, la Diada Andorrana de Prada ha de continuar sent un espai per a l’anàlisi i la reflexió de la realitat present i futura del Principat.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Altres Editorials
Comparteix
Últimes notícies
Articles d'opinió
Fabiola Sofia Masegosa
Publicitat
Enquesta
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu