- PORTAR EL SEMINARI DEL MONEYVAL AL PAÍS HA ESTAT UN GRAN ENCERT
EDITORIAL
El Centre de Congressos d’Andorra la Vella acull des d’ahir i durant tota la setmana, el seminari anual per a avaluadors del Moneyval, institució del Consell d’Europa supervisora de l’aplicació de mesures contra el blanqueig de diners i el finançament del terrorisme per part dels seus països membres.
En el seminari, organitzat per la Unitat d’Intel.ligència Financera (UIF) d’Andorra i el Moneyval, hi prenen part 40 representants dels 28 països membres del Moneyval, entre ells Andorra, i dels dos països observadors d’aquest organisme depenent del Consell d’Europa. La Secretaria General del Moneyval està representada al seminari pel seu màxim responsable, John Ringguth, que està acompanyat del seu equip tècnic i altres experts del camp legal i financer del blanqueig de capitals i finançament del terrorisme. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, participarà precisament aquest vespre al sopar ofert per l’Executiu i per la UIF als participants al seminari. També hi tindrà un paper destacat el màxim responsable de la UIF, Carles Fiñana, que va jurar el càrrec a final de febrer d’aquest any. S’ha de recordar que el comitè d’experts sobre l’avaluació de les mesures contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme (Moneyval) va néixer a l’òrbita del Consell d’Europa el 1997. Actualment, compta amb 28 països membres, tots els estats europeus que no formen part del GAFI (Grup d’Acció Financera): Albània, Andorra, Armènia, Azerbaidjan, Bòsnia-Hercegovina, Bulgària, Croàcia, Xipre, República Txeca, Estònia, Geòrgia, Hongria, Israel, Lituània, Liechtenstein, Malta, Moldàvia, Mònaco, Montenegro, Polònia, Romania, Rússia, San Marino, Sèrbia, Eslovàquia, Eslovènia i Ucraïna. L’última avaluació d’Andorra per part del Moneyval va ser aprovada per l’assemblea del Consell a final del 2008.
Entenem que la decisió de portar el seminari en qüestió al Principat és un gran encert, ja que exemplifica la bona disposició d’Andorra en matèria de prevenció i lluita contra el blanqueig. I és que si bé és cert que el país, tant en temps dels governs liberals com ara amb els socialdemòcrates, ha participat sempre activament en les accions del Moneyval, així com en l’assumpció de les directius emanades de l’organisme per a la prevenció i lluita contra el blanqueig, l’organització d’aquest esdeveniment a casa nostra és una gran oportunitat per demostrar portes enfora el gran treball que s’està fent en aquesta matèria. Per tant, aquest acte el veiem com un pas més en el procés de la millora d’imatge d’Andorra. Un gest per enterrar les incerteses i per aflorar l’esperit cooperador del país davant de les instàncies internacionals.
Per a més informació consulti l’edició en paper.