- Des del 2001 l’ús per habitant es manté estable, amb 7.000 kW/h per any
- El nombre de clients de la parapública ha augmentat l’1,3%
PEPA GALLEGO
ENCAMP
- Albert Moles, director de Feda, i Claudi Sala, director comercial de la parapública, ahir. Foto: TONY LARA
Si el consum d’energia per habitant, o particulars, es manté des de fa nou anys en poc més de 7.000 kilowatts hora per any, no ho han fet així els sectors professionals. L’aturada de l’activitat econòmica s’ha fet notòria en el consum de l’energia, segons va explicar ahir el director de Feda, Albert Moles. En concret, la construcció i sectors annexes, així com les estacions d’esquí, han experimentat una davallada de consum d’electricitat entorn del 10%. El nombre de clients ha augmentat de manera genèrica l’1,3%, segons es desprèn de l’avanç de la memòria de la parapública de l’any passat presentat ahir.
“El consum s’ha frenat per la reducció de l’activitat industrial i en la construcció”, va explicar Moles, que va manifestar que en el sector de la neu també s’ha reduït però ha estat pel manteniment de la neu gràcies a les baixes temperatures. L’ús domèstic (que és el que més consumeix) es manté i continua en una tendència lleugera a l’alça (0,3% més). Gairebé tots els sectors han baixat el consum durant l’any passat. En canvi, les botigues i oficines estan en una tendència positiva.
Moles va avançar que des d’inici d’any hi ha hagut un increment del consum acumulat del 3%. “Cada cop el consum elèctric va més lligat a les temperatures i al gener i febrer va augmentar el consum en 6 i 5 punts percentuals, respectivament; a l’abril va baixar i ara al maig torna a pujar el consum”, va explicar el director de Feda. Pel que fa a la demanda total d’energia elèctrica d’Andorra, ha estat de 598.734,6 MWh durant l’any passat, un valor que representa una disminució del 0,2% respecte a l’any anterior. Els mesos amb més demanda van ser desembre i gener, i el que va registrar una baixada de consum més elevada va ser novembre, a causa de les altes temperatures. La tendència en els últims deu anys va ser el creixement mitjà del 5% anual, amb una important disminució de la tendència des del 2007.
pgallego@andorra.elperiodico.com
Per a més informació consulti l’edició en paper.