La Diada de Meritxell marca l’inici del curs polític i, per tant, és el millor moment perquè els responsables de la gestió pública del país es facin els bons propòsits que hauran de guiar la seva actuació en els pròxims mesos. El dia d’ahir va servir per evidenciar que, com a mínim, de voluntat, n’hi ha. Començant pel discurs del síndic general, Vicenç Mateu, que va sortir-se del guió més institucional per fer una crida a la responsabilitat dels propis polítics i també del conjunt de la societat, molt especialment dels «més benestants».
Això es pot llegir de moltes maneres, està clar. Mateu va posar exemples concrets i va parlar de mantenir els lloguers a preus accessibles o augmentar els salaris en aquelles empreses on hi ha beneficis «sense excusar-se en la crisi» per no fer-ho.
El cap de l’oposició, Jaume Bartumeu, va assegurar que les paraules del síndic li recordaven l’article que va publicar a EL PERIÒDIC fa tot just dos dies. En aquest article, Bartumeu feia un pas més enllà i parlava de la fiscalitat, fent referència a allò que ha passat a França, sense anar més lluny, on les fortunes més importants han demanat un impost especial.
Ni el síndic general ni posteriorment el cap de Govern, Toni Martí, en les declaracions que va fer als mitjans de comunicació, no van parlar obertament de mesures fiscals d’aquest tipus. En tot cas, sí que van parlar de la «solidaritat» dels que més tenen i de «mà estesa» de cara a qui pateix més la crisi.
No està clar que uns i altres, Govern i oposició, advoquin per les mateixes receptes. Ben aviat, l’Executiu tindrà el primer esborrany del pressupost per a l’any vinent, i és allà on quedaran reflectides les prioritats. Pel que ha transcendit fins al moment, hi haurà contenció de la despesa a la majoria de departaments, però en canvi es mantindran –o fins i tot podrien augmentar– les partides destinades als ajuts socials. I la famosa partida de Turisme, si bé no es doblarà tal i com havia promès DA en campanya electoral, sí que es veurà reforçada, amb l’objectiu d’impulsar un sector que és un dels motors de l’economia.
D’altra banda, la reforma tributària i la negociació dels convenis de no-doble imposició han de permetre disposar d’un marc fiscal que situï el Principat en una millor posició de competitivitat.
Les mesures per fer front a la crisi sense perdre pel camí la cohesió social requereixen una visió polièdrica i un esforç col·lectiu. Parafrasejant les paraules del síndic, no n’hi ha prou amb indignar-se: tothom ha d’actuar des del seu àmbit respectiu.
Per a més informació consulti l’edició en paper.