S’hauria de parlar de negligència. No és normal que més de 200 exàmens s’extraviïn de camí a Cambridge. Això és exactament el que ha passat amb els alumnes que el passat mes de juny van examinar-se a Andorra de les proves oficials d’anglès de la Universitat de Cambridge, i que ara per ara desconeixen els resultats, que havien de ser publicats a mitjans del mes passat juliol. L’única explicació clara és que s’han perdut, que van arribar a Barcelona i que a la ciutat comtal és perd el rastre.
Cap més explicació i molta desil·lusió entre els estudiants, infants i joves, que va fer la prova a la Universitat d’Andorra per tal d’obtenir una titulació homologada internacionalment que els hi havia de donar un valor afegir de cara a les seves aspiracions laborals o permetre l’accés a determinats estudis superiors.
Quatre nivells s’han vist afectats: KET (nivell bàsic), PET (nivell mitjà), FCE (o més conegut com First) i CAE (Advanced). L’empresa transportista, de distribució a tot el món i amb seu també al Principat, va informar que havia rebut per part de la seu de Barcelona la confirmació de l’arribada de tres caixes provinents d’Andorra el passat mes de juny. El British Council, entitat encarregada de gestionar els exàmens de Cambridge, homologats internacionalment, es manté hermètic pel que fa a les causes concretes de la pèrdua dels tests. Un silenci sospitós, que indigna encara més els estudiants, que reclamen respostes. Molts d’ells s’han passat mol de temps preparant-se per superar els exàmens, invertint diners en acadèmies per millorar la preparació, dipositant molta il·lusió i ganes en l’esperat aprovat, i confiant que aquest prestigiós títol d’anglès els hi pot obrir algunes portes. No es tracta d’un examen qualsevol, sinó d’un alt nivell i que dura tot un dia, per al qual es requereix una elevada preparació. Prop del 10% dels estudiants necessitaven la nota per iniciar els seus estudis el mes que ve.
Res de res. Ningú té indicis del parador dels folis. Les escoles d’idiomes del país lamenten que no s’hagi facilitat un interlocutor directe per donar més informació i gestionar un afer que qualifiquen de greu. Les escoles, els pares i els alumnes s’han sentit desatesos», ningú ha donat la cara. La recuperació és dóna per impossible. L’alternativa és repetir l’examen a mitjans del mes vinent i alhora recuperar els diners que va costar, entre 86 i 200 euros. Es tracta d’una opció, probablement l’única, que no compensarà el perjudici que ha provocat la pèrdua. Repetir l’examen és enfrontar-se a una dura prova, però en aquest cas amb menys garanties d’èxit que al juny, quan la matèria estava fresca i els joves estaven amb més condicions de superar-lo que ara, amb tot un estiu per mig. Recuperar només els diners és resignar-se a no tenir un títol per al qual els joves s’havien preparat, la majoria, amb consciència. Es pot entendre una errada, fins i tot la pèrdua, que ha de servir per millorar el protocol del trasllat. Però no aquesta falta d’informació, aquest hermetisme davant els perjudicats, que tothom s’hi renti les mans i que no es busquin responsables.
Per a més informació consulti l’edició en paper.