Hi havia un dubte raonable sobre una eventual invasió de «competències legislatives» i el Govern ha decidit rectificar i modificar el Reglament d’aplicació de la Llei d’inversió estrangera –Llei 10/2012–, de manera que el Registre d’inversions estrangeres sigui públic. No ho han dit, però resulta evident que aquest canvi respon a la carta entrada dilluns al Registre del Consell General pel president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, on es plantejava precisament aquest dubte.
En la carta adreçada al Síndic, Bartumeu preguntava si s’havia «fet estudiar pels serveis de Secretaria General l’eventual existència d’un conflicte positiu de competències en decidir el Govern la prohibició o restricció d’accés al Registre d’inversions estrangeres sense disposar de mandat legislatiu explícit per establir-les per via reglamentària». I és que el Reglament publicat al BOPA el 8 d’agost establia la prohibició o restricció d’accés a aquest Registre, afirmant que «no és públic». Això, segons els socialdemòcrates, no s’adeia amb el text de la Llei desplegada per l’esmentat Reglament: «aquella disposició reglamentària no s’adiu amb un correcte desenvolupament dels articles 21 i 22 de la Llei 10/2012, els quals, en parlar de l’organització i funcions del Registre, mai no estableixen que no hagi de ser públic».
A més, el cap de l’oposició alertava que declarar que el Registre d’inversions estrangeres no és públic resulta incoherent amb el principi constitucional de transparència –a banda de donar «una imatge negativa a l’exterior», precisament per aquesta opacitat que no està ni tan sols emparada pel text de la llei.
Sigui com sigui, el Govern ha decidit canviar el Reglament –la modificació serà publicada al BOPA «en el termini més breu possible»–, de manera que implícitament dóna la raó als socialdemòcrates.
Al final, el que ha passat amb aquest Reglament fa palès que, efectivament, la tasca de control de l’acció de govern per part de l’oposició és necessària per al bon funcionament de la democràcia I que no passa res: que es pot rectificar si es detecta un error o hi ha dubtes sobre l’encert d’una mesura o una disposició.
Tampoc no cal que comencem a elucubrar per què el Govern volia que el Registre no fos públic, si era amb l’ànim de protegir al màxim els inversors o si hi havia algun altre interès. Això, després de la modificació, seria entrar en el terreny d’especulacions que no porten enlloc.
Per a més informació consulti l’edició en paper.