- Tony Lloyd argumenta que la crisi és una bona ocasió per invertir en el medi ambient
SÍLVIA CALVÓ
Consellera general del grup demòcrata
Fa prop de dues setmanes va tenir lloc la 21a sessió anual de l’assemblea parlamentària de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació Europea (OSCE-PA) durant la qual es van adoptar tres resolucions. D’aquestes, m’agradaria fer especial menció a la presentada a la Comissió General d’Afers Econòmics, de Ciència, de Tecnologia i de Medi ambient pel ponent britànic Tony Lloyd, que va posar de relleu que la crisi financera mundial que estem vivint és una bona ocasió per invertir en el medi ambient, i contribuir així a la recuperació econòmica. De fet, la proposta argumentava que el foment de l’economia verda donaria resposta a les tres crisis principals actuals: el canvi climàtic, la seguretat alimentària i l’estancament econòmic. Segons el mateix informe, s’estima que invertint en energies renovables es podrien crear fins a 20 milions de llocs de treball al món, d’ara fins al 2030. Un parlamentari francès de la mateixa comissió va donar algunes dades significatives: al 2012 s’estima que hi haurà 75 milions d’aturats al món dins de la franja dels 15-24 anys, 4 milions més que al 2007. A més, va recordar que Europa té el 22,6% de la seva població a l’atur i fins i tot va arribar a parlar de «generació perduda» per referir-se als joves que arriben ara al mercat de treball. Cal, doncs, treballar per recuperar aquesta generació «descartada del món del treball» invertint en formació i educació i adaptant la mà d’obra al desenvolupament d’una economia sostenible.
Així, la resolució de l’OSCE adoptada per unanimitat en el decurs de l’assemblea, va fer èmfasi en la necessitat de sensibilitzar els responsables polítics a les perspectives econòmiques que ofereix l’anomenat «creixement verd». La intenció és fomentar també l’augment de la inversió internacional en la promoció de les tecnologies poc consumidores d’energia i de les energies renovables, i vol promoure una activitat econòmica respectuosa amb el medi ambient.
En aquest sentit, el Govern d’Andorra demostra anar al ritme d’Europa. Una mostra és que ahir el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va presentar el llibre blanc de l’energia, fruit d’un treball de concertació amb tots els sectors implicats. Aquesta no és una iniciativa inèdita en aquest àmbit, els Executius predecessors també hi van treballar, però és la primera vegada que s’aposta intensament per la col·laboració entre els sectors públic i privat.
A més, el llibre blanc de l’energia mostra el camí a seguir cap a la diversificació energètica i ofereix les vies necessàries per augmentar la nostra autonomia. Aquests dos aspectes són cabdals en un país on importem el 96% de l’energia que consumim. L’energia és un factor competitiu, i encara més en el nostre cas on l’electricitat és més barata que als països del nostre entorn; hem de mirar de no perdre aquest fet diferencial. Cal doncs seguir treballant per desenvolupar la producció nacional d’energia.
El necessari retorn a un pressupost equilibrat no ens fa oblidar la necessitat de recuperar el creixement econòmic. El llibre blanc de l’energia vol potenciar un nou sector econòmic, el de l’energia, que permetrà contribuir a la recuperació econòmica i alhora millorarà la qualitat del nostre entorn.
Per a més informació consulti l’edició en paper.