Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Els estafadors de cotxes andorrans a la xarxa continuen actius

Actuen des d’un web francès i la tècnica consisteix en preus molt atractius de vehicles com nous

Encara que la Policia va alerta fa un temps de l’actuació de presumptes estafadors en pàgines web de compra/venda de vehicles d’ocasió, aquests continuen actius a la caça del possible comprador que se senti atret per un cotxe impecable a preu d’enderroc. EL PERIÒDIC ha contactat amb els venedors, que tenen a dia d’avui activades suculentes propostes, com un Renault Clio TCE Dynamique. Només 18.800 quilòmetres, de l’any 2013, com nou. Preu: 1.700 euros. Qui es pot creure l’oferta? Ahir mateix un dels anuncis oferia un Audi A5 Sportback Quattro S-Lines per 5.000 euros. El cotxe, assegura el venedor, és del 2010 i és 4×4.
La tècnica és sempre la mateixa. Hi ha un intercanvi de missatges via correu electrònic en què s’insisteix que siguin avisats quan es tinguin els diners preparats. En aquesta fase inicial l’estafador no reclama un avançament en metàl·lic i, davant els dubtes del comprador, exposa un suposat motiu que l’ha obligat a marxar d’Andorra de forma precipitada.
Els anuncis provenen de particulars i proposen la compra d’un automòbil sota un cost irrisori. L’atracció del preu baix va complementada amb una galeria fotogràfica en què apareix un vehicle d’ocasió en molt bones condicions; pràcticament nou.
Els suposats estafadors exigeixen als potencials compradors les seves dades personals per tal de mantenir el contacte i poder redactar, de la mateix manera, el contracte personalitzat de compra. És a través de l’elaboració d’aquest document pel qual s’estableix l’intercanvi monetari; el venedor sotmet l’enviament d’aquest a la satisfacció de l’import d’un vehicle inexistent a través de gir postal o per alguna via similar, segons explica el cos al comunicat.

tercer implicat / L’usuari pot identificar la publicitat enganyosa pels avantatges que proporciona. Les característiques habituals d’aquests anuncis són, segons el cos de seguretat, un producte a un cost més baix del que seria el seu preu. D’altra banda, tant el vehicle com qui el proporciona provenen de l’exterior i per efectuar el pagament cal posar-se en contacte amb un tercer implicat, qui també té el rol de trametre la documentació i el mateix cotxe. L’últim element que permet identificar l’estafa és el fet que el venedor es comunica amb l’afectat a través del correu electrònic, però també mitjançant un número de telèfon procedent de l’estranger.

«Hem tornat a França»
La pàgina web està en francès. Ens interessem per un flamant Mitsubishi ASX amb matrícula andorrana fabricat el 2012 i 72.000 quilòmetres. El millor, el preu: 1.900 euros. La dona, Sandra B., es justifica amb un relat curiós: «El meu marit i jo hem tornat a França, però abans de viatjar vaig deixar el meu cotxe en un garatge d’Aquitània, concretament de Sabres, qui s’encarrega de la venda i lliurarà el cotxe a qualsevol lloc d’Andorra, França, Bèlgica, Països Baixos, Luxemburg, Alemanya». Resulta estranya tanta amabilitat i molèsties.
Tal com alerta la Policia andorrana, les gestions per efectuar el pagament, tramesa de vehicle i documentació es fa a través d’una tercera persona. Mantenim l’interès, i l’endemà hi ha un segon contacte en què el venedor ens confirma que la tercera persona es desplaçarà al nostre domicili «sense cap càrrec extra». Sandra B., que es com s’identifica la venedora, diu que no ven per diners, sinó perquè no sap que fer amb el vehicle que té guardat en un garatge. En el seu e-mail ens afirma que el cotxe està en perfecte estat per circular i ens avisa que ens farà arribar tota la documentació que fa falta per a l’operació, demostrant que  coneix bé els documents que són necessaris a Andorra per a aquests tràmits.
En l’intercanvi de  correus electrònics insistim sense èxit que se’ns informi de la matrícula del vehicle. Davant la insistència, Sandra explica una suposada mala experiència en la qual algú va fer servir una matrícula d’un cotxe seu per intentar vendre un altre vehicle, el que li va comportar molts problemes  i un llarg periple judicial. Quan contestem que sense matrícula no hi ha operació, la comunicació queda interrompuda.
Una altra de les excuses a la que recorren els estafadors és que han hagut de tornar al seu país, Anglaterra, i que allà és impossible vendre el cotxe perquè té el volant a l’esquerra. Comenten que no poden traslladar-se fins al país on van comprar-lo per culpa de la feina i que tenen interès en treure’s el cotxe de sobre. Un punt coincident és que quasi sempre es comprometen a fer l’entrega a domicili.
Un primer consell és que els anuncis per Internet d’articles de segona mà que estan a l’estranger o simplement inaccessibles per a nosaltres per qualsevol raó han despertar desconfiança per regla general.
Altres pistes és que en el text de l’anunci hi figura: «Només contesto a l’e-mail». També cal parar atenció als anuncis en idiomes estrangers, de vegades mal redactats, i que es nota que és una mala traducció. Cal desconfiar d’e-mails o números de telèfons estrangers en el text de l’anunci. Un preu excessivament barat és una indicació clara d’un anunci- estafa.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu