Search
Close this search box.

De dos camps a vuit en vuit anys

Al 2007 hi havien el Comunal i Aixovall; ara també l’Estadi Nacional, Ordino, Alàs i a partir del novembre, la Borda Mateu (2) i Encamp

Des de l’afiliació a la FIFA i la UEFA de la Federació Andorrana de Futbol (FAF) l’any 1996, l’esport rei del Principat continua estant a anys llum de la gran majoria de les federacions europees. Són diverses les causes que podrien explicar aquesta desagradable però real afirmació. El número d’habitants, la carència d’infraestructures o tenir una Lliga Nacional amateur podrien explicar gran part dels motius pels quals Andorra és actualment la 201 del rànquing mundial sobre 209 seleccions. Queden per darrere Eritrea, Mongòlia, Somàlia, Djibouti, Illes Cook, Bahames i Anguilla. És l’última del Vell Continent per darrere de San Marino, que és la 192.
 
Això no vol dir que el futbol andorrà no evolucioni. Ni molt menys. El programa HatTrick de la UEFA, creat l’any 2003 amb fins merament solidaris, consistents en ajudar a les federacions afiliades a desenvolupar  la seva estructura futbolística. Andorra va començar a treure’n profit al 2008, amb la inauguració del camp d’Alàs. L’evolució dels camps de futbol a Andorra des de llavors fins a dia d’avui és admirable en comparació amb el que hi havia: l’Estadi Comunal, un Aixovall malmès –tot i que no tant com ara– i el d’Encamp, que estava inoperatiu.
 
Dos anys després de la inauguració d’Alàs, al 2010, es van finalitzar les obres del camp d’Ordino i al setembre de l’any passat es va donar la benvinguda a la mare dels ous: l’Estadi Nacional, resolent així un neguit que feia anys, fins i tot més d’una dècada, que cuejava. D’altra banda, s’han pogut crear terrenys de joc de dimensions més petites, com és el cas del camp de futbol-7 de Sant Ermengol al 2012 o d’altres minis –com els annexos al Comunal o Aixovall– que estan per tot el país, principalment a prop de les escoles i els espais públics d’oci o esportius. Entre aquests hi ha el del Pas de la Casa, el més alt d’Europa a una altura de 2.100 metres sobre el nivell del mar.
 
«Encara tenim carències» / La intenció de tot això és clara: elevar el perfil del futbol, crear oportunitats per jugar tant a la gent del carrer com als federats. L’equació és inequívoca: a més practicants, més probable és que pugi el nivell. «Encara tenim moltes carències», admet el director tècnic de la FAF, David Rodrigo, sense treure ni un gram de mèrit a la feina feta.«La resta de països continuen treballant moltes hores més que nosaltres a l’any perquè no tenim per a més», admet.
 
El Sant Julià, el Lusitans i l’FC Santa Coloma, que són els tres equips que han jugat competició europea aquest estiu, entrenen tres o quatre dies a la setmana, una hora i mitja com a molt per cada sessió. Els altres països europeus s’exerciten, com a mínim, entre sis i vuit hores més a la setmana. Multiplicant per quatre setmanes, en un mes hi ha una diferència d’hores dedicades d’unes 50. I en un any 600. Una barbaritat. Això quan no és època d’hivern, que les nevades obliguen a restar encara més hores.  
 
Tampoc hi ha molt més a demanar perquè s’han de repartir hores d’entrenament als prop de 120 equips de futbol que hi ha entre masculins, femenins, sèniors i de categories inferiors. Aquests, hi ha dies que han de buscar alternatives a gimnasos o parcs per treballar aspectes específics com poden ser el físic.
 
EXEMPLES DE MILLORA

Tot i que la resta de països es va distanciant en nivell cada dia que passa, els cinc camps de què disposa el futbol andorrà ha reflectit millores substancials palpables. Per exemple, l’estiu de l’any passat, quan l’FC Santa Coloma es va convertir en el primer equip andorrà que superava una ronda europea, en la Champions League contra el Banants. O a nivell de seleccions inferiors, en què cada vegada és més habitual veure com les seleccions nacionals de categories inferiors obtenen empats o fins i tot victòries. És el cas de la sub-21, que al juny va derrotar 1-0 Lituània, que voreja els tres milions d’habitants. L’únic punt negre és l’absoluta, que no puntua en partit oficial des del 2005 (0-0 al Comunal contra Finlàndia).
 

AL NOVEMBRE, TRES ALTERNATIVES MÉS

Cal dir que l’auge de camps de futbol no s’atura. La FAF espera inaugurar dos camps més a la Borda Mateu al novembre, amb una petita graderia per a cent persones i de fet el dilluns ja es va posar la gespa artificial en un d’ells. Així deixaria d’acollir partits –sobretot de la Lliga Nacional– a Aixovall, una instal·lació del Govern que necessita un seriós rentat de cara degut a que està en condicions precàries. Sobretot el verd i els vestidors. De moment el camp segueix allà, però no hi ha indicis de que vagi a reformar-se i a partir de l’onzè mes de l’any s’utilitzarà per entrenar i poc més. L’FC Andorra no vol jugar-hi per les condicions en què està i per això té el compromís del Govern per utilitzar l’Estadi Nacional fins el novembre, i el llum verd de la FAF –que no ha rebut encara cap petició però que no posaria cap pega– fins a final de temporada.
 

I per acabar, a Encamp, en el mateix terreny on hi havia l’antic camp de futbol, s’està construint un altre per acollir partits de futbol –l’FC Encamp vol jugar-hi els partits a casa– i rugbi –per al club que s’acaba de fundar, l’Encamp-Pas de la Casa. Aquesta instal·lació també està previst que estigui a punt al novembre.
Amb aquests tres camps, Andorra passaria a tenir-ne vuit. L’escassedat de terrenys prou grans al Principat als quals es pugui fer un camp de futbol gran no ha permès gaire cosa més, tot i que l’entitat que encapçala Víctor Santos sempre està amb el radar posat en busca d’un pla de suficients mides per poder posar-se mans a l’obra.La FAF és conscient de que a la Borda Mateu hi ha més espai. Com admet Rodrigo «seria ideal però, si el propietari ens donés més espai, requereix una enorme inversió». Cosa que tampoc no seria quelcom prohibitiu. Per això la UEFA va crear el programa HatTrick.
Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
ACB

Bàsquet Girona

85

MoraBanc Andorra

98

MoraBanc Andorra

89

Unicaja de Màlaga

106

MoraBanc Andorra

71

UCAM Múrcia

83

Primera RFEF

Gimnástica Segoviana

3

FC Andorra

2

FC Andorra

1

Unionistas

1

Nàstic

1

FC Andorra

1

Lliga Multisegur

Ranger's FC

0

FC Pas de la Casa

1

Atlètic Club Escaldes

6

Penya Encarnada

1

UE Santa Coloma

4

Nóbrega Constructora CF Esperança

0

Inter Club Escaldes

3

FC Ordino

0

The Boss FS la Massana

0

FC Santa Coloma

4

Notícies relacionades
Publicitat
Entrevistes esportives
Corredor octogenari
Taekwondista
Nedador
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu