Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

El Tresor nord-americà acusa a tres alts directius de l’entitat

El FinCEN vincula els casos al rus Andrei Petrov, el xinès Gao Ping i als Petrolis de Veneçuela

El ressó internacional de la intervenció del Govern d’Andorra, a través de l’INAF (Institut Nacional de Finances) a BPA va arribar fonamentalment per l’informe que va publicar ahir el el Departament de Delictes Financers i Control del tresor dels Estats Units (FinCEN), que denunciava que alguns alts directius de l’entitat bancària andorrana, en concret tres, segons el Tresor nord-americà, estaven implicats en pràctiques de blanqueig de diners procedents del crim organitzat, i que BPA hauria processat aproximadament 2.000 milions de dòlars de transaccions sota aquest parany.

Les acusacions, greus, inclouen noms internacionalment coneguts com el del rus Andrei Petrov, que va ser detingut per les autoritats espanyoles en febrer del passat 2013 acusat de treballar amb organitzacions criminals en el blanqueig de capitals, o el xinès Gao Ping (cas Emperador), del que es creu que va aconseguir que un altre directiu del banc acceptés «suborns a canvi de realitzar transferències d’efectiu ‘a granel’», segons el FinCEN. Gao Ping actuava per a una organització criminal transnacional involucrada en el blanqueig provinent del comerç i tràfic de persones i establia, segons el mateix informe, una relació amb BPA per blanquejar diners de part d’aquesta organització i nombrosos empresaris espanyols. A través del seu soci, Ping va pagar comissions «exorbitants» als directius, segons el Tresor, per acceptar dipòsits en efectiu en comptes menys controlats i transferir els fons a presumptes companyies fantasma a la Xina. La policia espanyola va detenir Ping al setembre de 2012 per la seva participació en el blanqueig de diners.

En tercer lloc, les acusacions del FinCEN van en direcció a Veneçuela. En l’informe s’apunta que un altre alt càrrec del banc va acceptar comissions «exorbitants» per fer transaccions relacionades amb el blanqueig de diners procedents de Veneçuela, sobre empreses fantasma i productes financers complexos per desviar fons de la petrolera pública de Veneçuela Petrolis. En aquest cas, el Tresor nord-americà parla de 2 bilions en transaccions que hauria processat el banc andorrà ««relacionades amb aquest esquema de rentat de diners.

El Departament del Tresor americà va avisar d’aquests fets proposant mesures per limitar la capacitat de BPA, que seran estudiades i es resoldrà la seva aplicació en 60 dies, segons va indicar també ahir el cap de Govern en funcions, Toni Martí, durant la seva compareixença pública i sense acceptar preguntes de la premsa.

Entre les actuacions que es duran a terme s’inclouen la prohibició a les institucions financeres d’obrir o mantenir comptes amb BPA i exigirien, a més, evitar el processament d’operacions que comportin aquest grup bancari.

«Els Estats Units», segons va manifestar en el comunicat Jennifer Shasky Calvery des de la direcció de FinCEN, «prendran fortes mesures per protegir la integritat del seu sistema financer d’actors criminals». El ben cert és que la investigació interna que ha obert el BPA hauria de depurar responsabilitats davant d’aquesta crisi del sistema financer del Principat.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu