Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

El compromís pel paisatge i el medi ambient es trasllada a les pistes d’esquí

Grandvalira i Vallnord signaran un conveni impulsat pel departament del Govern per esdevenir unes estacions «més sostenibles»

Les pistes d’esquí del país signaran durant les properes setmanes un conveni d’integració paisatgística i respecte per al medi ambient, segons va informar ahir l’ANA. El conveni està promogut pel departament de Medi Ambient del Govern – més concretament per la ministra Sílvia Calvó i la cap d’àrea de Paisatge i Biodiversitat, Anna Moles– i s’encamina a fer «estacions d’esquí més sostenibles», segons va explicar la directora d’operacions de Grandvalira-Saetde, Verònica Canals. 
 
Entre altres línies a seguir, el conveni dóna unes pautes de treball pel que fa als ginys mecànics, la producció de neu, les noves construccions o la restauració de les diverses pistes. Tot i això, Canals va puntualitzar que el que fa el conveni és «reafirmar» el que ja s’està fent els darrers anys. 
 
L’acord mediambiental deriva de l’Estratègia Nacional del Paisatge, en el qual estan inclosos els dominis de Grandvalira i Vallnord. El conveni també recull les recomanacions de treball de la guia d’Integració paisatgística de les estacions d’esquí alpí d’Andorra, que data del 2012. 
 
Accions Ja empreses / Un exemple del compromís sostenible ja emprès per part de les pistes andorranes amb el medi ambient va ser la jornada de neteja realitzada al Pas de la Casa-Grau Roig, que es va celebrar el passat 16 de juny. En l’esdeveniment hi van participar tots els treballadors de Saetde i es van poder recollir gairebé 2.500 tones de residus. 
 
A més, Canals va exemplificar actuacions de respecte amb el medi ambient que ja s’estan aplicant; com la utilització de carburants AdBlue que contaminen menys per als seus ginys mecànics. Així com intentar rendibilitzar al màxim la producció de neu «per gastar menys».
 
Des de les estacions també s’està mirant de fer cada cop més construccions sostenibles que funcionin, per exemple, amb geotèrmia, o segueixen la normativa ISO 14001 pel que fa a la gestió de la restauració i escola d’esquí, com en termes de reciclatge. 
 
Curosos amb el paisatge / Canals va exposar que les estacions tenen «un munt d’obligacions» mediambientals que ara quedaran ben plasmades al conveni. D’aquestes, cal ser sobretot molt curosos amb el respecte pel paisatge i la vegetació autòctona. Tanmateix, la protecció de les zones de molleres –que no es poden tocar– és un dels punts que quedaran contemplats, així com una sèrie de paràmetres a tenir en compte si es vol fer una obra nova. 
 
Pel que fa a la vegetació, d’entre les actuacions que ja es duen a terme a Saetde, aquest estiu es plantaran 15.000 quilos d’adob i 5.000 quilos de granes «per ressembrar el que s’ha fet malbé durant l’hivern», va assegurar Canals. 
La directora d’operacions de Grandvalira-Saetde també va matisar que es col·loquen arbres i flora «en funció de les plantes autòctones» de la zona i partint de les recomanacions de Medi Ambient. 

Guia d’integració / El Govern ja va publicar al 2012 la guia d’Integració paisatgística de les estacions d’esquí d’Andorra. 
 
En aquesta, s’especifiquen un seguit de recomanacions i aspectes a millorar, els quals ara també quedaran plasmats al nou conveni que signaran Grandvalira i Vallnord, que permetrà disposar d’unes estacions funcionalment més sostenibles. 
 
En línies generals, i seguint dites recomanacions, es treballarà sobretot en aspectes que fan referència a la gestió del territori, la modificació de la topografia, els accessos i aparcaments, les infraestructures tècniques, la gestió de la fabricació de la neu artificial, la vegetació o els equipaments i serveis, entre altres. 
Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu