Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Salut Mental integra un hospital de dia i la rehabilitació comunitària

Les noves instal·lacions evitaran que els adolescents del país hagin de traslladar-se a centres forans

El Servei de Salut Mental del SAAS s’amplia amb la integració d’un servei de rehabilitació comunitària per a adolescents i un hospital de dia infantojuvenil. Els dos serveis aniran lligats de la mà i es complementaran per oferir tractaments que fins ara el país no tenia, evitant així que els joves s’hagin de traslladar a un centre forà per rebre una atenció personalitzada.  
 
El servei de rehabilitació comunitària està pensat per cobrir la necessitat de seguiment i rehabilitació d’adolescents amb trastorn mental greu, que presenten problemes conductuals que impedeixen la seva integració en un entorn educatiu normalitzat. La Cap d’Equip d’Atenció Especialitzada de Salut Mental, Gemma Garcia, assegura que amb els medicaments es poden reduir els símptomes i «fer que la gent estigui força estable, però a vegades no s’acaba d’integrar als pacients perquè puguin tenir una vida el més normal possible, aquest serà precisament el nostre objectiu principal». El servei disposa de 10 places per a joves d’entre 14 i 18 anys i «té un funcionament diürn similar a l’horari laboral dels pares, tot i que estem treballant per poder fer activitats fora d’aquestes hores», matisa Garcia.
 
Pel que fa a l’hospital de dia, es tracta també d’un dispositiu de dia –no residencial– destinat a atendre als menors d’entre 12 i 17 anys que presenten un debut o una descompensació aguda de la seva malaltia psiquiàtrica amb una alteració de la conducta que els impedeix mantenir la seva activitat acadèmica i social habitual. 
 
Sota aquestes premisses, per poder ingressar en l’hospital de dia, l’estat psicopatològic del pacient ha de ser prou greu com per no poder ser atesos en un recurs de consultes externes però no tant greu com per requerir una hospitalització complerta de 24 hores. El servei té una capacitat per a 10 joves i l’estància mitjana serà d’un mes i mig. 
 
Durant l’estància a l’hospital es mantindrà l’educació acadèmica i es treballarà la reinserció dels joves en l’àmbit escolar i laboral, a més d’oferir grups psicoeducatius per als pares. 
 
Derivacions a centres forans / Fins ara, s’estaven derivant els joves a centres d’Espanya o França. Segons Garcia, actualment hi ha un 10 joves que han de ser atesos en centres forans, «aquests podran venir a Andorra i estar a prop de les seves famílies, un fet primordial», destaca el ministre de Salut, Carles Àlvarez Marfany. 
 
En el cas dels adolescents que retornen de centres estrangers, el dispositiu ajudarà a la seva reinserció, «perquè alguns joves han estat temps fora del país i no és fàcil tornar», assegura Garcia. 
Aquestes declaracions han tingut lloc durant la inauguració dels dos serveis, on Marfany també ha explicat que l’expedient informatiu tramés al SAAS per incompliments detectats pel Tribunal de Comptes està «en marxa».
 
Ampliació de plantilla / Per poder dur a terme els nous serveis «s’ha hagut ampliar el nombre de professionals que fins ara treballaven en el Servei de Salut Mental, perquè l’atenció estava infradimensionada», matisa Garcia. «Hem de pensar en donar cobertura a tota la població». La doctora remarca que fins ara hi havia «llista d’espera i havíem d’enviar al joves a fora, penso que era un àmbit prioritari a solucionar». 
Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu