L’agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat) va apuntar ahir que l’origen del brot de gastroenteritis per beure aigua procedent de la font d’Arinsal i envasada en garrafes d’Eden Springs es troba en una «contaminació fecal humana». Així ho va anunciar en roda de premsa a Barcelona el catedràtic de Microbiologia i director del grup de virus entèrics de la Universitat de Barcelona (UB), Albert Bosch, després de presentar els resultats de les anàlisis realitzades en els laboratoris de la UB i d’Aspcat. Per la seva banda, les autoritats andorranes no van voler fer declaracions a l’espera del resultat de les analítiques encarregades per l’empresa Aigua del Pirineu per determinar la manera com s’ha produït la contaminació i descartar que la font en sigui l’origen.
Segons va exposar Bosch, les anàlisis confirmen que l’aigua distribuïda per Eden Springs contenia «valors elevats» de dos norovirus en mostres tant de l’aigua envasada analitzada com de femta d’alguns dels afectats. Sobre com el norovirus va arribar a l’aigua, el catedràtic de microbiologia va afirmar que «qui pateix de gastroenteritis excreta nivells elevats de virus, que d’alguna manera van a parar a l’aigua o als aliments». «La manera habitual en què s’infecten aigües potables, tot i que mai ha passat aquí, és quan d’alguna manera es barregen aigües fecals amb aigües potables», va explicar.
Preguntat pels periodistes, Albert Bosch va descartar la possibilitat que la contaminació fecal fos de procedència animal i va assegurar que es tracta d’un origen «100% humà» perquè el reservori del virus són les persones.
En aquest sentit, des del departament de Salut català van assegurar que han inspeccionat la central de l’empresa distribuïdora en tres ocasions i no han trobat cap indici de la infecció. Per aquest motiu, van concloure, «suposem que les possibles contaminacions s’hagin produït en el seu origen», és a dir, a la planta de l’empresa andorrana. Per tot, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, va indicar que l’Aspcat no es planteja sancionar Eden Springs ja que en territori català no s’ha detectat cap «alteració de la normativa».
Amb tot, els afectats –tant les empreses que han tingut diversos treballadors de baixa com els mateixos particulars intoxicats–, per la seva banda, poden presentar reclamacions per danys i perjudicis a l’empresa distribuïdora. En cas de ser així i que finalment el cas arribés als tribunals i la Justícia donés la raó als afectats, hauria de ser Eden Springs qui reclamés responsabilitats a Aigua del Pirineu.
D’altra banda, Guix també va subjectar que «és la primera vegada a la història, a tot el món, que es troba un virus en garrafes d’aigua envasada».
Més de 4.000 afectats/ Guix va donar per tancat el brot ja que no s’ha registrat cap cas nou des del 18 d’abril. Finalment, el brot s’ha saldat amb 4.136 treballadors afectats de 381 empreses de Barcelona i Tarragona. Tots els afectats van presentar un quadre clínic lleu. D’aquests, sis van requerir assistència hospitalària però van rebre l’alta mèdica entre 24 i 48 hores després.