La Federació Andorrana d’Atletisme (FAA) confia a arribar, i si es pot, a superar, les deu medalles en els Jocs dels Petits Estats de Montenegro que es disputen al juny d’aquest any. En aquest sentit, la federació va presentar el seu calendari –aquest any de 14 mesos per adaptar-se al sistema internacional– i competiran al Campionat d’Europa de Cros, al Campionat d’Europa de pista coberta –on es vol portar a un i a una atleta absoluta–, als Campionats d’Europa sub-20 i Sub-23, al Festival Olímpic de la Joventut Europea, a la Copa d’Europa per Nacions de Macedònia i al Mundial d’Atletisme que se celebra a Doha, Qatar.
Així, en aquesta darrera competició, segons el reglament de la Federació Internacional d’Associacions d’Atletisme (IAAF), Andorra podrà dur un atleta que no tingui la mínima: «Participarem amb qui estigui més a prop de les mínimes, amb l’atleta més competitiu», explicava el tècnic Kevin Poulet. Per altra banda, també va comentar que es participarà en el Mundial de Curses de Muntanya d’Argentina, però amb un sol atleta «pel cost que suposa assumir tants viatges» i que compta amb un grup d’atletes de nivell com són Nahuel Carabaña (la gran promesa de l’atletisme nacional), Carla Marsol, Carlota Màlaga, Arnau Roig, Maria Rossell, Harry Gras, Pol Moya, Carles Gómez, Cristina Llovera, Dayane Huerta, Toni Bernadó o Leire Gómez, entre altres.
L’objectiu és Andorra 2021
Malgrat que la federació pensa temporada a temporada, Poulet va explicar a EL PERIÒDIC que «el què ha de fer Andorra és pensar en els Jocs dels Petits Estats que se celebraran a Andorra l’any 2021, serà en una competició on volem arribar, com a mínim a les 15 medalles». En aquest aspecte, va assegurar que «un país com Andorra no ha de pensar en els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 perquè si aconseguim una mínima, serà un festival» i, per tant «hem de pensar en el que som i posar-nos en el nostre nivell, per això volem superar les medalles dels darrers Jocs de San Marino». Tot i això, pel que fa als Jocs Olímpics, va recordar que «volem concretar el programa de concentracions» i que «estem a l’expectativa dels requisits que es demanin de cara a les mínimes». «Estem treballant en aquest sentit», sentenciava.
Pendents del Comunal
Després que el consell del Comú d’Andorra la Vella acordes renovar el contracte de lloguer de la finca Borda i Prat Salit, on s’aixeca l’Estadi Comunal, i desvelés una partida de 400.000 en els pròxims pressupostos per encarar una futura reforma de la instal·lació, Poulet va considerar que «hem de mirar si aquesta serà íntegra o es tracta de petites reformes» però va reiterar que «el que és veritat és que el tartan es canviarà perquè és obligatori de cara als Jocs de 2021, però cal veure quant trigarà». En aquest aspecte va revelar que, en funció de com evolucionin les obres, «decidirem si el 2022 organitzem del Campionat d’atletisme de Petits Països».
Així mateix, va explicar que «és beneficiosa» i va recordar que «la IAAF ens va dir que si necessitàvem alguna cosa, ens podrien ajudar, que ens donarien materials, matalassos i fins i tot, ens podrien ajudar econòmicament». Per això, va reiterar que «nosaltres comptàvem amb una partida d’un milió d’euros entre el Govern, el Comitè Olímpic Andorrà, el Comú i la federació internacional» i va assegurar que «apostem per una reforma íntegra», encara que «el que podem aportar és molt diferent del que podria donar la UEFA». Així, va confirmar que «tindrem sis carrils» i va desvelar que a partir del mes de febrer es començaran reunions amb totes les parts implicades, «però primer s’ha de parlar amb tothom per separat».
Victòria de Toni Bernadó en M50 en el 10K de València
Un total de 17 atletes del Club Atletisme Valls d’Andorra van córrer aquest cap de setmana a València, a la Marató de València i als 10K. El resultat més destacat va ser el de Toni Bernadó, que va guanyar en la categoria M50 en la distància de deu quilòmetres i va ser el 24è absolut, amb un temps de 30,58, que li va valer per aconseguir la mínima per als Jocs dels Petits Estats de Montenegro 2019.
Malauradament, l’andorrà es va quedar a 23 segons del rècord del món de la categoria, marca que posseïx el britànic Tecwyn Davies des de fa més de 30 anys amb un temps de 30,35. En aquesta mateixa competició, Dani Santa, Francesc Carmona, Oriol Pi i Xènia Mourelo van fer millor marca personal.
A la Marató, vuit dels atletes del club van fer marxa personal. El millor va ser Jordi Eudal, que va marcar un temps de 2.48,29. Marc Segarra va fer un temps de 2,50,18, Agustí Alfonso, 2,56,25, Xavi Cristina, 2.04,40, Marc Tramunt, 3.07,45, Albert Pubill, 3.10,08, Toño Esteban, 3.24,07 i Elema Canovas, 3.28,49.
Dulce Casanova, a causa d’una infecció al peu, es va quedar a tres minuts de superar el rècord d’Andorra absolut.