brusel·les
L’eurodiputat Urtasun dubta que Andorra no sigui un paradís fiscal
Cornellà matisa que el país seguirà els passos de la UE en transparència i cooperació
L’eurodiputat català d’ICV, Ernest Urtasun, va posar ahir en dubte que Andorra no sigui un paradís fiscal, segons matisa l’agència efe. Qui també destaca que Urtasun va assegurar que el Principat, com a poc, manté un tipus impositiu a les empreses «molt reduït», del 10%, assegurant a més que des del 2012 s’han traslladat 900 empreses a un país «que només té 70.000 habitants».
Les declaracions van tenir lloc durant la reunió dels membres de la Comissió Especial TAXE 2 del Parlament Europeu que es va celebrar a Brussel·les. On la secretària d’Estat de Relacions Internacionals Financeres, Clàudia Cornella, va voler puntualitzar que Andorra no és un paradís fiscal, destacant a més que el Principat anirà seguint els passos que doni la Unió Europea (UE) en favor a una major transparència i cooperació fiscal.
Així mateix, responent a Urtasun, Cornella va afirmar que s’han fet «molts canvis des del 2009 i no només hem obert la nostra economia sinó també tot el marc impositiu». A més, va assegurar que el país ha seguit «totes les regles de transparència», recalcant que Andorra forma part dels grups de treball de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic dedicats a combatre l’Erosió de la Base d’Imposició i la Transferència de Benefici (BEPS).
Seguiment de la Unió Europea / Així mateix, segons l’agència efe, Cornella va destacar durant la reunió que si «hi ha alguna cosa nova en la UE, la seguirem». A més, només «necessitem un mapa de ruta i assegurar-nos que tot el que fem vagi en la línia i que tinguem temps d’analitzar-ho abans».
D’altra banda, sobre si el país estaria disposat a participar en l’intercanvi d’informació fiscal sobre multinacionals d’un país a un altre, Cornella va matisar que el marc fiscal andorrà «és molt nou» i està en desenvolupament. Recordant també que aquest aplica un tipus d’impost de societats «molt lineal», del 10%, amb certes deduccions que en qualsevol cas «no són automàtiques i s’estudien cas a cas».
Andorra va estar convidada a la reunió amb l’objectiu de donar a conèixer el sistema fiscal i els recents desenvolupaments en l’àmbit de la UE i l’OCDE pel que fa l’intercanvi d’informació automàtica i l’Erosió de Bases Imposables i el Trasllat de Beneficis a altres Jurisdiccions.