- La defensa de l’empresa imputada considera que l’informe pericial no reflecteix la realitat
- També sol·liciten un nou aixecament topogràfic
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA
- L’estructura 2 de la boca oest del túnels dels Dos Valires, que va patir l’accident mortal el 7 de novembre passat. Foto: ONA MORANTE
Al mateix temps, encara està pendent de resolució el recurs d’empara presentat per RMD davant del Tribunal Constitucional sobre com es van fer els interrogatoris, així com la recusació presentada també davant de l’Alt Tribunal de l’enginyer Michel Virlogeux que va liderar l’informe pericial on s’assenyala l’estructura de subjecció del vial com la principal causant del sinistre.
RMD ha demanat l’elaboració de dos nous informes a la batlle instructora del cas de l’esfondrament de l’estructura que havia d’unir la carretera general 2 amb el pont que accedeix a la boca nord del túnel dels Dos Valires. El primer d’ells és el d’elaborar un estudi geotèrmic en el lloc on hi ha les sabates que suportaven l’estructura. Aquesta demanda es fa, segons fonts coneixedores del cas, perquè els enginyers d’RMD creuen que el terreny és heterogeni i que hi hauria diferència de densitat en pocs metres de distància. Aquest estudi determinaria si la densitat del terreny allà on està assentada l’estructura podia aguantar tot el pes de la construcció.
La complicació d’aquest estudi, però, rau en què s’han de fer uns sondatges en el lloc on estan ubicades les sabates que aguanten l’estructura, cosa que implicaria procedir a un desenrunament de la zona. En aquest cas existiria el temor per part de la batlle, segons les mateixes fonts, que fent aquesta operació es puguin perdre proves, unes proves necessàries en el cas que el Tribunal Constitucional acceptés la recusació de Virlogeux com a pèrit presentada per la defensa d’RMD i s’hagués de tornar a fer el peritatge judicial. Aquest temor, però, seria solventable en cas que els treballs de sondatge es fessin seguint un protocol d’actuació marcat per la batlle i en presència de totes les parts implicades.
Els enginyers d’RMD consideren necessari l’estudi geotèrmic perquè el sòl i el subsòl on s’estava construint té diferents densitats en funció de la seva situació. La responsabilitat de saber les característiques del terreny on es va ubicar l’estructura que havia d’aguantar el pes del formigonatge és, segons les mateixes fonts, de la unió temporal d’empreses (UTE) Dragados, Dragasa i Treballs Públics Armengol.