El Servei d’Ocupació es reorienta per passar «d’un perfil gestor a un perfil tècnic consultor». El canvi permetrà dissenyar itineraris d’orientació laboral personalitzats per a les persones inscrites, de manera que l’equip del departament rebrà formació per estar capacitat per atendre cada usuari. La reformulació del Servei d’Ocupació pretén oferir una orientació més especialitzada tant a les persones demandants de treball com a les empreses que ofereixen llocs de treball.
El responsable màxim d’Ocupació –el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior–, Xavier Espot, va explicar ahir que el nou context de millora del mercat laboral, amb menys persones inscrites al Servei d’Ocupació i un augment de les ofertes de feina, permeten oferir «un servei individualitzat, amb itineraris d’orientació laboral, diferenciació de col·lectius i intermediacions».
El projecte de millora es complementa en l’elaboració d’una nova Llei en matèria d’ocupació amb les següents premisses: «Una normativa moderna que respongui a les necessitats dels treballadors i els empresaris en aquest àmbit; una legislació que assoleixi el foment de l’ocupabilitat de les persones que es troben en situació de recerca o de millora de feina, i consolidar i fer possible la millora del funcionament del Servei d’Ocupació».
Espot també va enumerar els cinc eixos en què es basa la reforma del Servei d’Ocupació: «Política de servei: del perfil gestor al perfil tècnic consultor; personalització del servei: itineraris d’orientació laboral personalitzats; tractament diferenciat de col·lectius i grups de població activa; reformulació de processos interns per garantir l’eficàcia i l’efectivitat en la gestió de les demandes dels usuaris, i estandarditzar accions de prospecció cap al mercat laboral andorrà i seguiment de les intermediacions».
El ministre va subratllar que totes les modificacions suposen un «revulsiu» per al Servei d’Ocupació.
POLÍTIQUES ACTIVES D’OCUPACIÓ / El Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior ha modificat els cinc programes de foment de l’ocupació i aposta per la formació ocupacional per «millorar la qualificació professional i/o de la capacitat d’inserció laboral». Les polítiques actives d’ocupació pretenen beneficiar tant les persones demandants de feina com les empreses que n’ofereixen, identificar els nínxols de mercat i posar en contacte empreses i persones que busquen feina que poden encaixar.
En el cas de demanda de feina, el Servei d’Ocupació s’encarregarà de la recollida de dades de la persona candidata, de la definició i validació dels objectius professionals, de la definició del perfil professional, de l’anàlisi de les necessitats i de l’assignació d’itinerari d’orientació personalitzat. A més, s’informarà dels serveis oferts pel Servei d’Ocupació, de la formació i assessorament en tècniques de recerca de feina, de la proposta de formacions dins del marc de l’itinerari establert, de la derivació al servei adient en funció de la demanda o necessitat i es farà un seguiment de cada persona.
A les empreses que ofereixen una vacant de treball, se’ls notificarà quines persones corresponen als perfils professionals que busquen. «Connectarem el teixit empresarial amb els demandants d’ocupació», va concloure Espot.