Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Mor un pacient de l’UCI de 71 anys i eleva a 140 les víctimes

El Govern detecta 208 positius la darrera jornada i els actius tornen a fregar els 2.000

Un home de 71 anys i que estava ingressat per la covid-19 a la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell va morir en les darreres hores. Així ho va confirmar el Govern en la seva actualització sanitària diària, on també va especificar que aquest decés suposa la 140 al Principat per la pandèmia del coronavirus. De fet, les dades fetes públiques ahir tornaven a demostrar un increment de la incidència de la malaltia al país, amb la detecció de 208 nous positius les darreres 24 hores. D’aquesta manera, el total de persones contagiades a Andorra es va situar en les 22.540.

Aquesta xifra, afegida al fet que només es van concedir 23 altes més –d’un total de 20.442– va comportar un augment dels casos actius –184 més respecte del dilluns–, sumant 1.958 infectats. D’aquests, 28 restaven ingressats a l’hospital, és a dir, tres menys que el dia anterior. En concret, hi havia 15 ingressats a planta i 13 a l’UCI, dels quals sis estaven ventilats mecànicament.

Pel que fa a la resta de dades epidemiològiques, el Govern va indicar que hi havia un total de 103 aules afectades pel virus, 24 menys que la jornada anterior, de les quals 30 restaven sota vigilància activa –25 total i cinc parcial–, i 73 classes més estaven en règim de vigilància passiva. I en relació amb la campanya de vacunació, al llarg del dilluns es van inocular 1.400 dosis a la plaça de braus d’Andorra la Vella, elevant el nombre de vaccins administrats al Principat a 131.809. En concret, es van injectar 33 primeres dosis –de 57.488–, 257 segones –de 55.980–, i 1.100 terceres –de 18.341–. Cal recordar que una de les principals accions del Ministeri de Salut per fer front a la variant òmicron és el reforç de la immunització mitjançant l’administració de les terceres dosis, i per aquest motiu, s’està cridant progressivament i disminuint l’edat a totes les persones que ja tenen les dues primeres dosis des de fa com a mínim tres mesos d’ençà de la darrera punxada.

Catalunya valida els antígens

Al territori veí del sud, el Departament de Salut ha recomanat a les persones que s’efectuen un autotest d’antígens que resulta positiu que, si són asimptomàtiques o tenen poca simptomatologia, no vagin als centres d’atenció primària (CAP). Aquesta indicació ha estat fruit de l’augement de la pressió al conjunt de la xarxa assistencial catalana, i en especial, del primer nivell de l’atenció, i pel context d’escalada dels contagis que Catalunya viu des de les darreres jornades, impulsats per la major infectivitat de l’òmicron. De fet, tal com va exposar el mateix departament, el dilluns es va produir el rècord de visites per covid en tota la pandèmia: 60.000 en un sol dia. Una xifra que, segons van témer, podria augmentar per l’efecte de les festes de Nadal, i per aquest motiu, van impulsar la recomanació per evitar les consultes de les persones amb poca afectació. D’aquesta manera, es dona per vàlid el resultat d’un test d’antígens, i es faran les enquestes de traçat i la tramitació de les baixes laborals de forma telemàtica, a través del canal Contacte Covid. Així mateix, segueix vigent l’obligatorietat de restar aïllat durant 10 dies.

I és que, tal com va declarar a AFP una de les principals responsables de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a Europa, Catherine Smallwood, el «ràpid augment» dels contagis per la variant òmicron «provocarà un gran nombre d’hospitalitzacions, sobretot entre els no vacunats». La incertesa per la nova variant està derivant en noves restriccions, com és el cas de França, on el primer ministre, Jean Castex, va anunciar el dilluns noves mesures, entre les quals cal posar en relleu l’obligació d’estar vacunat per accedir a l’oci a partir del 15 de gener, endarrerir la tornada a l’escola i impulsar el teletreball quan els alumnes tornin a les aules, o implantar un toc de queda per les celebracions de Cap d’Any. 

Sigui com sigui, Smallwood va recalcar que les dades preliminars dels països europeus més afectats per òmicron apunten que la nova variant «pot donar lloc a un risc menor d’hospitalitzacions en comparació amb la delta».

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu